Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Europese vredesprijs voor paus Franciscus

De paus krijgt de prijs omdat hij “in de huidige moeilijke tijden hoop en bemoediging” uitstraalt.

De Duitse stad Aken reikt de prijs jaarlijks uit, maar bij wijze van uitzondering wordt de prijs volgend jaar in Rome overhandigd aan paus Franciscus.
De Duitse stad Aken reikt de prijs jaarlijks uit, maar bij wijze van uitzondering wordt de prijs volgend jaar in Rome overhandigd aan paus Franciscus. Foto Patrick Hertzog / AFP

Paus Franciscus krijgt de Karelsprijs 2016 omdat hij “een boodschap van hoop en bemoediging uitstraalt”. De Europese vredesprijs wordt al sinds 1950 gegeven aan mensen die zich bijzonder inzetten voor de Europese eenwording. De Duitse stad Aken reikt de prijs jaarlijks uit, maar bij wijze van uitzondering wordt de prijs volgend jaar in Rome overhandigd.

De verleners van de prijs roemen de paus vanwege zijn verbindende persoonlijkheid. De Aachener Zeitung meldde:

“[De paus is] een persoonlijkheid die in de huidige moeilijke tijden in de Europese en in de wereldpolitiek een boodschap van hoop en bemoediging uitstraalt naar talrijke burgers die in Europa hun plaats zoeken”.

Vorig jaar kreeg Martin Schulz, de huidige voorzitter van het Europees Parlement, de prijs. Schulz kreeg de prijs uitgerekend vanwege zijn “uitstekende vertegenwoordiging voor de opleving van de Europese democratie”.

Herman van Rompuy, Angela Merkel, Bill Clinton

De Belg Herman van Rompuy kreeg het jaar daarvoor de prijs. Op dat moment was hij nog voorzitter van de Europese Raad. Andere oud-winnaars van de prijs zijn onder anderen huidig bondskanselier van Duitsland Angela Merkel (2008), de Amerikaanse oud-president Bill Clinton (2000) en de Britse oud-premier Tony Blair (1999). Nederlandse winnaars waren onder anderen prinses, toen koningin Beatrix (1996) en diplomaat Joseph Luns (1967). De prijs is niet altijd naar personen gegaan; zo won de euro in het jaar dat die zijn intrede deed (2002) en won het Luxemburgse volk de prijs in 1986.

De Karelsprijs is genoemd naar de Europese keizer en koning Karel de Grote, die in 814 in Aken overleed.