Eindhoven mag komst omstreden imams verbieden

Volgens de Eindhovense burgemeester Van Gijzel verheerlijken de predikers de gewelddadige jihad.

Bezoekers bij de Al-Fourkaan-moskee.
Bezoekers bij de Al-Fourkaan-moskee. Foto Rick Nederstigt/ ANP

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven mag de komst van zeven omstreden imams naar zijn stad verbieden. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch woensdagmiddag bekendgemaakt.

De Eindhovense burgemeester besloot dinsdag dat de zeven internationale imams niet welkom waren op een islamitische conferentie in de Al Fourkaan-moskee. Daarop stapte de islamitische stichting Waqf naar de rechter.

Omstreden imams verheerlijken terrorisme

Van Gijzel nam de beslissing na overleg met Dick Schoof, de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De imams uit Egypte, Syrië, Saoedi-Arabië, Soedan en Koeweit zouden terrorisme verheerlijken en zich negatief hebben uitgelaten over homo’s, Joden en ongelovigen. Daarnaast zou één van de imams hebben deelgenomen aan de oorlog in Syrië; er is een foto van hem verschenen waarop hij staat afgebeeld met een kalashnikov.

De Tweede Kamerfractie Groep Bontes/Van Klaveren stelde twee weken geleden Kamervragen over de komst van deze “geweldspredikers”.

Zeven andere sprekers zijn volgens gemeente Eindhoven wel welkom op de conferentie, zo meldt Omroep Brabant. “Er mogen genoeg predikers komen die er conservatieve denkbeelden op na houden, maar niet haatzaaien”.

‘Heldere criteria nodig voor weigering buitenlandse imams’

Eerder dit jaar ontstond er commotie over de komst van de Saoedische geestelijke Aaidh al-Qarni naar de Al Fourkaan-moskee. Na ophef over haatdragende en antisemitische uitspraken besloot Italië zijn visum in te trekken voor de Schengenzone waardoor hij niet naar Nederland kon afreizen.

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) was het oneens met de betiteling ‘haatimam’ en riep de overheid op om heldere criteria op te stellen voor het weigeren van een imam uit het buitenland.