Dit is de winnaar van de NRC Fotowedstrijd 2015

De foto ‘Mijn dansende mam’ van Zoë van de Kerkhof wint de NRC-Nikon Fotowedstrijd 2015. Een vakjury selecteerde het voorbije jaar iedere maand een winnaar bij een thema. Van al deze twaalf finalisten vond het publiek de foto van Van de Kerkhof de beste. Ze wint een Nikon D750-kit.

Foto Zoë van de Kerkhof

“Fantastisch!”, reageert Van de Kerkhof vanochtend aan de telefoon. “Ik vond het in februari al zo absurd om uit 2.000 inzendingen gekozen te worden door de vakjury en nu dus ook nog een keer door het publiek. Ik ben superblij!”

“Mijn moeder, die op de foto in haar tangojurk poseert, vindt het ook geweldig. Ze moest al erg lachen toen ze bij het winnen van het maandthema Thuis opeens onder Youp van ’t Hek in de krant stond. Gisteren hebben we beiden gespannen achter de computer zitten wachten en meteen om twaalf uur gebeld. Ik vind het heel mooi dat wij dit samen winnen.”

Pas tweeënhalf jaar geleden werd fotografie voor Van de Kerkhof een serieuze hobby. “Ik kocht een goede camera en gaf mezelf mijn eerste opdracht: vanuit een gedicht foto’s maken in Spanje. Sindsdien is het toestel altijd bij me.”

Naast haar werk als docent maatschappijleer, fotografeerde Van de Kerkhof inmiddels een serie ouderen, Leidse singer-songwriters en beelden bij gedichten van Toon Tellegen en Willem Wilmink. Haar werk is momenteel te zien bij het huiskamermuseum Meet&Greet in Leiden. De winnende foto hangt er ook.

    • Joke Beeckmans