‘Derde overvaller’ op juwelier in Deurne vrijgesproken

G. legde ongeloofwaardige verklaringen af. Toch is er niet genoeg bewijs om hem te veroordelen.

G. was niet in de buurt tijdens de overval, maar hij zou verantwoordelijk zijn geweest voor de voorverkenning. Foto Jeroen Jumelet / ANP

Zakaria G., die als ‘derde overvaller’ betrokken zou zijn geweest bij de overval op juwelier Goldies in Deurne, is woensdag in hoger beroep vrijgesproken. Volgens het gerechtshof in Den Bosch is er niet genoeg bewijs om hem te veroordelen, meldt persbureau ANP. Eerder veroordeelde de rechtbank de 28-jarige G. tot drie jaar celstraf.

G. was niet in de buurt tijdens de overval, maar hij zou verantwoordelijk zijn geweest voor de voorverkenning. De raadsheren zijn het er over eens dat er aanwijzingen zijn voor G.’s betrokkenheid bij de overval. Volgens het hof heeft G. niet over alles openheid gegeven. Toch is er onvoldoende bewijs om te concluderen dat G. wist dat er een overval zou plaatsvinden.

De derde man leende zijn auto uit

Op de dag van de overval leende G. een auto uit aan zijn huisgenoot, die later samen met de andere man de daad pleegde. Ook werd in die auto een sleutelbos van een van de daders gevonden.

Bij de overval in 2014 werden de twee daders doodgeschoten door de juweliersvrouw. Zij werd niet vervolgd voor het doodschieten van de overvallers omdat ze zichzelf en haar man mocht verdedigen toen ze werden aangevallen. Haar man is wel vervolgd voor bezit van het vuurwapen waarmee zijn vrouw kon schieten. De juwelier kreeg honderd uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf voor verboden wapenbezit.

    • Marissa van Loon