Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

De Gelderlander gooit reacties op slot

Dit gebeurt na “ordinaire scheldpartijen” onder berichten over vluchtelingen.

Foto Remko de Waal/ANP

Bezoekers van de site van De Gelderlander mogen niet meer reageren op berichten over vluchtelingen. Dat maakte hoofdredacteur Peter Jansen woensdag bekend. Gemiddeld zestig procent van de 1.500 tot 2.000 reacties per dag zou niet aan de huisregels voldoen. „Er is te zelden sprake van een debat en te vaak van ordinaire beledigingen”, schrijft Jansen op de website van de krant.

“Ik begon me te schamen voor mijn eigen website”

In een telefonische toelichting vertelt Jansen hoe hij laatst een aantal reacties las waarvan hij schrok. Toen hij langs „de jongens” liep om te vragen hoe het kon dat deze reacties op de website stonden, werd hem verzekerd dat de geweigerde bijdrages nog veel erger waren, en het waren er veel meer. Jansen: „Ik begon me te schamen voor mijn eigen website. We bieden graag de gelegenheid om onze lezers een bijdrage te laten leveren aan het publieke debat, maar over dit onderwerp verzandde dat gewoon in ordinaire scheldpartijen. In plaats van begrip, droegen wij zo bij aan haat voor elkaar in Gelderland.”

Toch wil Jansen niet helemaal stoppen met de reacties. Hij noemt zich een hartstochtelijk voorstander van reactiemogelijkheden. „Het is een goede manier om op de hoogte te blijven van wat er leeft. Kijk naar de opkomst van Fortuyn: dat hebben de meeste media gemist.” Nu is de maat echter vol, volgens Jansen. „Iedereen weet nu hoe de onderbuik van Nederland er uitziet.” Jansen vindt de anonimiteit van veel schelders het „allerergst”. Dat is laf, en daar houdt hij niet van. „Daar ben ik al langer bezorgd over. Wat zijn dat nou voor mensen? Onlangs zijn we met iemand, die al langer tekeer, ging eens een kop koffie gaan drinken. Bleek dat hij dat vooral deed om te provoceren. Zo iemand plaatst met een glimlach, of misschien is grimlach een beter woord, een berichtje en gaat weer over tot de orde van de dag. Maar daar kan hij wel degelijk anderen mee kwetsen.”

“Er is een limiet”

De Gelderlander is een van de weinige Nederlandse kranten die lezers op haar website de mogelijkheid biedt om op berichten te reageren. Bij bijvoorbeeld De Telegraaf gebeurt dat alleen als de onderwerpen raken aan het maatschappelijk debat, zegt chef internet Marco van der Laan. „Maar er is een limiet. Wij modereren vooraf en als we merken dat er te veel reacties onze huisregels overtreden, kunnen we besluiten het reactiegedeelte af te sluiten.” Van der Laan schat het aantal geweigerde reacties overigens veel lager dan bij De Gelderlander: „20 tot 25 procent, en dat is niet heel veel meer bij controversiële onderwerpen als de vluchtelingencrisis.”

Hoe lang de blokkade gaat duren, durft Jansen niet te voorspellen. „Misschien drie dagen, misschien drie maanden, misschien drie jaar. Maar hier en daar zullen we de blokkade ook wel bewust ‘vergeten’. Sommige onderwerpen schurken tegen de vluchtelingencrisis aan, maar vallen daar toch niet onder. We zullen zien wat er dan gebeurt.”