Britse moslimfamilie toegang tot Verenigde Staten ontzegd

De familie wilde naar Disneyland in Californië, maar mocht bij de douane niet verder.

De familie was al in de vertrekruimte op vliegveld Gatwick toen zij door de Amerikaanse douane uit de rij werden gehaald. Foto Leon Neal / AFP

De Verenigde Staten hebben een Britse moslimfamilie, op weg naar Disneyland in Californië, de toegang tot het land ontzegd. De familie was al in de vertrekruimte op vliegveld Gatwick toen zij door de Amerikaanse douane uit de rij werden gehaald.

Homeland Security gaf geen verklaring, zei Mohammad Tariq Mahmood dinsdag tegen The Guardian. Maar hij is ervan overtuigd dat het met zijn geloof te maken heeft: ,,Ze denken dat alle moslims een bedreiging vormen.”

Uit de rij gehaald

Begin deze maand, na een schietpartij in San Bernardino, waar een geradicaliseerde Amerikaan van Pakistaanse afkomst en zijn vrouw vorige week 14 mensen doodschoten, riep de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump op tot een „totale en complete stop op de binnenkomst van moslims in de Verenigde Staten”.

De familie uit Noord-Londen, twee broers en hun negen kinderen, wilde familie bezoeken, en Disneyland en Universal Studios. Net als andere Europese burgers kan dat zonder visum, maar moet vooraf online goedkeuring zijn verleend. Dat was volgens Mahmood al zes weken geleden gebeurd. Toch werden ze uit de rij gehaald, en moesten ze hun duty free-aankopen inleveren. Hun reiskosten, ruim 9.000 pond (12.240 euro), krijgen ze van Norwegian Airlines niet terug.

Mahmood in The Evening Standard:

,,We zeiden nog: ‘als er een probleem is met één van ons’, kan de rest dan niet vliegen? Hoe kunnen de acht- en negenjarige iets fout hebben gedaan? Maar het antwoord bleef hetzelfde.”

Imam uit Bristol maakte hetzelfde mee

Lagerhuislid Stella Creasy (Labour), in wiens kiesdistrict de familie woont, probeerde opheldering te krijgen van de Amerikaanse ambassade in Londen. Maar ze ,,praatte tegen een muur”. In The Guardian schrijft ze dat ,,de weigering enige context voor dit soort beslissingen te geven, voedt rancune en debat”.

Twee dagen nadat de Mahmoods toegang werd geweigerd, overkwam een imam uit Bristol hetzelfde. Ajmal Mansoor schreef op Facebook: ,,Ik begrijp dat de VS het recht hebben een visum te verlenen en in te trekken. Maar dat zij geen reden geven, wekt woede op bij gewone mensen.” Downing Street heeft gezegd dat premier David Cameron beide zaken zal laten onderzoeken.

    • Titia Ketelaar