‘Rusland gebruikt omstreden clusterbommen in Syrië’

Volgens het onderzoek van Amnesty International is er mogelijk sprake van oorlogsmisdaden.

Inwoners van de Noord-Syrische stad Idlib zoeken naar overlevenden in een huis dat is aangevallen door Russische bombardementen. Foto Ammar/ Abdullah/ Reuters

Bij de Russische bombardementen op Syrië zijn ongeleide clusterbommen gebruikt. Dat concludeert mensenrechtenorganisatie Amnesty International na onderzoek van zes luchtaanvallen in Homs, Idlib en Aleppo tussen september en november van dit jaar. Bij deze Russische bombardementen zijn zeker tweehonderd burgers om het leven gekomen.

De zeer omstreden clusterbommen, die ontploffen in de lucht en kleinere explosieven verspreiden over een breed gebied, zijn door veel landen verboden.

Mogelijke oorlogsmisdaden

Voor het onderzoek heeft Amnesty gesproken met ooggetuigen en overlevenden van de luchtaanvallen. Daarnaast is er met hulp van wapenexperts videomateriaal geanalyseerd over de bombardementen. Deze konden worden geïdentificeerd als Russisch nadat de gebombardeerde locatie overeenkwam met aankondigingen van het Russische ministerie van Defensie over aanvallen op “terroristische” doelwitten.

Uit het onderzoek blijkt dat er geen militaire doelwitten of strijders aanwezig waren op de gebombardeerde locaties. Volgens Amnesty-directeur Philip Luther lijken sommige Russische aanvallen direct tegen burgers of burgerdoelen gericht.

“Daarbij werden woonwijken aangevallen waar geen duidelijk militair doel aanwezig was, en zelfs medische voorzieningen, met doden en gewonden onder de burgerbevolking als resultaat. Dit soort aanvallen zijn mogelijk oorlogsmisdaden”.

In een van de meeste dodelijke bombardementen die Amnesty heeft onderzocht zijn drie raketten neergekomen op een drukke markt in het centrum van Ariha in de Noord-Syrische provincie Idlib. Daarbij kwamen 49 mensen om het leven. Ooggetuigen vertelden hoe binnen enkele seconden een drukke zondagsmarkt veranderde in een groot bloedbad.

Syrische journalist bericht al langer over oorlogsmisdaden

De Syrische journalist Rami Jarrah bericht via zijn mediakanaal ANA PRESS al langer vanuit Aleppo over de vele burgerslachtoffers die vallen door Syrische en Russische bombardementen. De in Londen opgegroeide Jarrah is een van de weinige journalisten die verslag doet vanuit Syrië.

    • Huib de Zeeuw