Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Alleen de salarissen kon Macintosh nog betalen

Tot het allerlaatste moment hoopte de bedrijfstop op redding door een overname. En werd teleurgesteld.

Zou het komen, het bod dat een einde maakt aan alle problemen, vlak voor Kerst?

Dat vroeg de top van schoenenconcern Macintosh zich afgelopen zondag nog hoopvol af. Na vele teleurstellende gesprekken met potentiële kopers was alle hoop gevestigd op een laatste partij: een retailbedrijf uit de Benelux. Die zou het beursgenoteerde Macintosh, en daarmee onder meer de schoenenketens Dolcis, Invito, Manfield, Pro 0031 en Scapino, misschien wel in zijn geheel willen overnemen.

Maandag zou deze partij met dat eventuele bod komen. Als dat goed zou zijn zou Macintosh – en daarmee de banen van de 5.300 werknemers – zijn gered. Maar er kwam geen goed bod. De partij had wel interesse, zeggen betrokkenen, maar dat was niet genoeg voor Macintosh. Er was een concrete oplossing nodig en snel bovendien.

Maandagavond werd voor alle betrokkenen duidelijk dat die oplossing niet meer zou komen. De ideeën waren op. Dinsdag vroeg Macintosh, gevestigd in Maastricht, uitstel van betaling aan bij de rechtbank van Limburg. Dat is bijna altijd de voorbode van een faillissement.

Het is een onbevredigende afloop na een jaar leuren bij potentiële kopers en speuren naar een oplossing.

Hoe heeft Macintosh geprobeerd zichzelf te redden?

Bonte verzameling bedrijven

Het gaat al drie jaar niet goed, Macintosh (870 miljoen euro omzet in 2014) maakt verlies. Het concern bestaat uit een bonte verzameling bedrijven: Nederlandse en Belgische schoenenketens, modewinkels in het Verenigd Koninkrijk, woonwinkel Kwantum, maker van orthopedische braces Nea. De diffuse formule is al een tijdje uitgewerkt. Dus gaat Macintosh begin dit jaar op zoek naar een oplossing – een overname door een sterke concurrent bijvoorbeeld.

De zoektocht naar een koper verloopt moeizaam. Het lukt wel om verschillende bedrijfsonderdelen te verkopen. In april verkoopt Macintosh Nea voor 15 miljoen euro, in oktober volgen de Britse modewinkels voor 17 miljoen euro en in november ook nog Kwantum voor 28 miljoen euro. Met de opbrengst worden schulden afgelost.

De banken van Macintosh – ABN Amro, ING, Rabobank en het Franse BNP Paribas – denken ook mee. Hun belangen zijn groot: ze hebben samen een kleine 100 miljoen euro in het bedrijf zitten, volgens ingewijden. De banken willen de schuld wel deels kwijtschelden als er een koper komt.

Desondanks kan Macintosh geen verlosser vinden. Er zijn wel partijen met interesse, zeggen betrokkenen, met name retailpartijen. Maar die willen vooral stukjes van het bedrijf hebben. Alles los in de uitverkoop doen is geen optie. Dan zou het moederbedrijf blijven zitten met de slechtste onderdelen – schoenenketen Dolcis bijvoorbeeld, die volgens betrokkenen in het bijzonder beroerd draait.

Geen geld voor nieuwe collectie

Als het eind van het jaar in zicht komt, doemt een concreet probleem op. Binnenkort moet Macintosh bestellingen de deur uitdoen voor nieuwe schoenencollecties. Dat kost een hoop geld, dat het concern niet meer heeft.

Terwijl de bedrijfstop en hun adviseurs gesprekken met eventuele kopers voortzetten, kunnen ze inmiddels ook niet anders dan tegelijkertijd rekening houden met een eventueel faillissement. Dat betekent: je voorbereiden op het ergste.

Maar nu heeft Macintosh er ineens last van dat het concern in Maastricht is gevestigd. De rechtbank van Limburg is een bijzondere. Als een van de weinige in Nederland wijst de Limburgse rechtbank nooit een ‘stille bewindvoerder’ toe, die al in de weken vóór faillissement aan de slag mag. Daardoor is een pre-pack, een doorstart direct gevolgd door een faillissement, niet mogelijk. En voor Macintosh wil de rechtbank geen uitzondering maken.

Dit probleem is alleen te omzeilen door halsoverkop te verhuizen – zo regelde het failliete kinderopvangbedrijf Estro vorig jaar ook een pre-pack. Maar Macintosh heeft voor een verhuizing goedkeuring van zijn aandeelhouders nodig, dat kost te veel tijd.

Macintosh kan dus niet anders dan wachten tot het écht niet meer gaat. Op maandag zorgt Macintosh ervoor dat alle werknemers salaris krijgen. Blutte werknemers met Kerst, dat wil de top absoluut vermijden. Daar kunnen de banken ook wel inkomen. Maar dinsdag is het afgelopen. Nu wordt het bedrijf waarschijnlijk toch in delen verkocht. De eerder afgehaakte geïnteresseerden winnen: zij kunnen alsnog hun favoriete stukje Macintosh krijgen.