Wilders blijft doortwitteren: ‘Kom in verzet’

Wilders moet afstand nemen van acties tegen asielzoekers, vinden andere politici. „Krijg de rambam”, zegt de PVV’er.

Bij een belaagd Somalisch gezin in Pannerden worden portretten van Geert Wilders achtergelaten, bij de bezetting van een moskee in Dordrecht staat op een spandoek ‘minder, minder’ geschreven. Precies de woorden waarvoor Wilders zich binnenkort voor de rechter moet verantwoorden.

Moet de PVV-leider zich niet distantiëren van dergelijke acties? „Zijn antwoord zal zijn: ik moet helemaal niks”, zegt Alexander Pechtold, fractieleider van D66. „Maar als hij leiding wil geven aan een grote partij – hij koketteert zelfs met het premierschap – dan moet je er ook staan als de schaduwzijden van je politiek zichtbaar worden.”

Het vermoeden van Pechtold komt uit als Wilders maandagmiddag via Twitter weer de aanval kiest. „Politiek en pers kunnen de rambam krijgen. Neem zelf lekker afstand van jullie lafheid en verraad van Nederland aan de islam. Sukkels.”

Pechtold („Ik ken het boek Wilders inmiddels van kaft tot kaft”) beseft dat hij Wilders nergens toe kan dwingen. „En dat ga ik ook niet proberen, maar het is natuurlijk wel goed als je je aan de feiten houdt. Dat 70 procent van de mensen helemaal geen probleem heeft met azc’s bij hen in de buurt. Dat er inmiddels meer problemen zijn met mensen die tegen vluchtelingen zijn dan met die vluchtelingen zelf.”

Eerder hadden vicepremier Lodewijk Asscher en Gert-Jan Segers, leider van de ChristenUnie, de hoop uitgesproken dat Wilders zich van gewelddadige acties zou distantiëren. Zoals in Geldermalsen vorige week. Tevergeefs. „Ik heb niet gezien dat hij er afstand van heeft genomen”, zei Asscher vrijdag na afloop van de ministerraad. „Het was goed geweest als hij dat had gedaan.” Vorige week zondag twitterde Wilders nog: Geen azc in Geldermalsen! #kominverzet. Woensdagavond liep het daar uit de hand.

„Let wel”, zegt Pechtold, „ik beschuldig hem nergens van. Maar hij is er ook altijd als de kippen bij om met een oordeel te komen als er iets anders aan de hand is. Reageer dan nu ook. ‘Kom in verzet’ wordt niet door iedereen goed begrepen.”

Tijdens de Algemene Beschouwingen in september zei Wilders in de Tweede Kamer: „Pleeg verzet! Accepteer het niet! Ga naar die asielzoekerscentra of die inspreekavonden bij de gemeente waarop daartoe wordt besloten”. Hij liet in dat debat ook weten: „Natuurlijk, ik heb het over democratisch, geweldloos verzet, maar pik het niet!”

Zelf is Wilders in het kerstreces naar een buitenlands oord vertrokken. Maandagochtend twitterde de PVV-leider nog zijn Kom in verzet-poster. Met een molen en de Nederlandse vlag op de achtergrond leunt Wilders op een slagboom. Daaronder de woorden ‘Grenzen dicht!’. Twee dagen eerder schreef hij ‘Bye bye, see ya!’, met een foto vanuit een vliegtuig.

En in de meest recente tweet kunnen pers en politiek dus ‘de rambam’ krijgen. Een vaste kreet inmiddels in het Wilders-repertoire: in 2014 twitterde hij nog: „Laat Brussel de rambam krijgen.”

„Waar ik voor wil waken, is dat hij zich weer in zijn slachtofferrol gaat wentelen”, zegt Pechtold. „Hij draait het graag om, dat hij het slachtoffer is terwijl híj het integratiedebat schade doet. En dat doet hij geraffineerd.”