Wiebes waarschuwt voor onbestuurbaarheid Nederland

Staatssecretaris noemt onwrikbare houding oppositie in senaat „de enige schaduw over deze Kerst”.

Wiebes maandagavond tijdens de behandeling van het Belastingplan in de senaat.
Wiebes maandagavond tijdens de behandeling van het Belastingplan in de senaat. Foto ANP / Bart Maat

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) had maandagavond een stevige waarschuwing: ook al was het goed afgelopen met het Belastingplan – de 5 miljard lastenverlichting komt er – het land wordt onbestuurbaar als partijen in Den Haag niet meer bereid zijn om compromissen te sluiten.

„Als wij een politiek klimaat hebben waarin iedereen 100 procent wil bereiken van waarop hij heeft ingezet, terwijl de wensen zo sterk van elkaar verschillen, dan gaan we het nog moeilijk krijgen”, zei hij aan het eind van het debat in de Eerste Kamer over de moeizaam tot stand gekomen lastenverlichting. Wiebes bekritiseerde vooral de alles-of-niets-opstelling van de PVV, GroenLinks, 50Plus en de SP.

In het onderhandelingsproces over belastingherziening, dat al in juni was begonnen, zat Wiebes met verschillende partijen aan tafel en heeft hij in totaal zo’n 48 uur met de Tweede én de Eerste Kamer gedebatteerd. Op verschillende onderdelen paste het kabinet het oorspronkelijke Belastingplan aan. Zo kregen ouderen toch wat meer compensatie, kwam er extra geld voor kinderopvang en waren er enkele vergroeningsmaatregelen. Wiebes kwam uiteindelijk tot een akkoord met D66, zonder dat het CDA de al eerder toegezegde steun introk. In de Tweede Kamer had van de relevante oppositiepartijen alleen het CDA voor het Belastingplan gestemd, waardoor het kabinet in de Eerste Kamer lang niet zeker was van voldoende steun.

Het ergert Wiebes dat ondanks verschillende toezeggingen andere oppositiepartijen alsnog tegen de wet zullen stemmen. Hij sprak bijvoorbeeld GroenLinks aan. „Het is jammer om te zien dat het meest vergroenende stelsel er een is waar zij voor het eerst in jaren tegen stemmen.” Hij noemde de onwrikbare houding van veel oppositiepartijen „de enige schaduw over deze Kerst”. En sloot af met zijn zorgen over „de bestuurbaarheid en mijn volgende Belastingplannen”. Deze dinsdagavond stemt de senaat over het Belastingplan.