Werknemers klagen over ‘angstcultuur’ bij Ikea

Anonieme werknemers van Ikea hebben een open brief geschreven. Ze zijn bang om fouten te maken, vanwege de ‘angstcultuur’ in het bedrijf.

Ikea is „verrast” door de werknemerskritiek, zegt een woordvoerder. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Anonieme werknemers van Ikea Nederland hebben een open brief geschreven aan Ingvar Kamprad, de 89-jarige oprichter van Ikea. In de brief, die zij openbaar hebben gemaakt via vakbond FNV, klagen zij over een angstcultuur die zou heersen bij de winkelketen.

De werknemers zeggen dat ze zich niet durven uitspreken uit angst voor represailles. Ze voelen zich gedwongen om altijd beschikbaar te zijn. Bij het plannen van diensten zou nauwelijks rekening gehouden worden met mensen die naast hun werk mantelzorg verlenen of gebonden zijn aan tijden van de kinderopvang.

De werknemers verwijzen naar de positieve kerstboodschappen van Kamprad, die volgens hen niet aansluiten bij de werkelijkheid. Zo schrijven ze dat hij daarin „vaak met trots naar de normen en waarden van het bedrijf” verwijst, en mooie woorden gebruikt als „enthousiasme, betrokkenheid, saamhorigheid en uitdagingen”. Woorden die volgens de werknemers „bij velen ook pijn doen omdat ze zo ver van de realiteit verwijderd zijn”.

In Nederland maakte Ikea in het afgelopen boekjaar een omzet van meer dan een miljard euro. Het bedrijf heeft nu dertien filialen in Nederland, waar in totaal ongeveer 5.000 mensen werken.

Een FNV-woordvoerder zegt dat Ikea-werknemers bang zijn op de werkvloer. „Ze willen het gevoel van vroeger terug: dat de menselijke maat terugkomt en het minder om rendementsdenken gaat.” De vakbond hoopt dat Ikea minder waarde zal hechten aan beoordelingen. Die kunnen motiverend zijn, maar worden volgens FNV bij het meubelbedrijf vooral ingezet als sanctie.

Ikea laat desgevraagd weten verrast te zijn door de brief. Een woordvoerder zegt dat FNV inmiddels is uitgenodigd voor een gesprek. „Sinds onze nieuwe cao in september hebben we niets meer van ze gehoord. Dus we zouden graag verduidelijking krijgen over de klachten in de brief.”

Vorige week benoemde zakenblad Incompany Ikea juist tot de beste werkgever in de retailsector. Incompany heeft met onderzoeksbureau MWM2 aan werknemers van de tweehonderd grootste werkgevers van Nederland gevraagd hun werkgever te beoordelen.