Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

V&D vraagt uitstel van betaling aan

De warenhuisketen stevent af op een verlies van ‘tientallen miljoenen’ in 2015. Woensdagochtend wordt het personeel geïnformeerd.

Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Warenhuisketen V&D gaat uitstel van betaling aanvragen. Dat bevestigt vakbond FNV na berichtgeving van RTL Nieuws.

Eerder deze week werd al bekend dat V&D het boekjaar 2015 met een verlies zou gaan afsluiten. Volgens RTL Z zou het bedrijf “tientallen miljoenen euro’s” in het rood staan. Een woordvoerder bevestigde dat V&D het jaar verliesgevend zou eindigen, maar wilde niet zeggen met hoeveel.

Conflict met vakbonden en verhuurders

Dit voorjaar bleek dat V&D zo goed als failliet was. Het bedrijf verkeerde in acute geldnood en kon de hoge huren in grote steden als Utrecht en Amsterdam niet meer betalen.

Na lang onderhandelen wist de keten een deal te sluiten met de verhuurders en banken en investeerde het private-equitybedrijf Sun Capital miljoenen euro’s in het bedrijf. Maar niet elke verhuurder was te spreken over deze afspraak. Enkelen spanden een kort geding aan tegen V&D vanwege de huurverlaging en kregen van de rechter gelijk.

Een conflict met de vakbonden over een voorgenomen loonsverlaging werd gesust; wel kwam er een reorganisatie waarbij vierhonderd banen verdwenen. Sinds de overname door Sun Capital in 2010 is V&D niet winstgevend geweest.