Tour de France 2017 start in Düsseldorf

Het is de eerste tourstart in Duitsland sinds 1987. Duitsland boycotte jarenlang live-uitzendingen van de tour.

Foto Bas Czerwinski / ANP

De Tour de France zal in 2017 vanuit Düsseldorf vertrekken. Dat heeft organisator ASO dinsdag bekend gemaakt. Het is de vierde keer dat Duitsland het gastland is van de Grand Départ van de tour. De laatste keer was in 1987, toen de tour van start ging in West-Berlijn.

Het is opvallend dat de Tour in Duitsland start: het land boycotte jarenlang de live-uitzendingen van de wielerwedstrijd. Van 2007 tot met 2014 zond televisiezender ARD de Tour niet uit, vanwege de aanhoudende dopingproblemen.

Het is de 22ste keer dat de Tour buiten Frankrijk start. De wedstrijd in 2017 zal de 104e editie zijn van het wielerfestijn. Dit jaar ging de tour in Nederland van start: de eerste twee etappes vertrokken in Utrecht. Wielrenners fietsten onder andere onder de Dom door en over de Erasmusbrug in Rotterdam. De tweede etappe had zijn finish op het Zeeuwse eilandje Neeltje Jans.

Volgend jaar is de Tourstart wel in Frankrijk. De eerste etappe zal dan vertrekken vanaf het Normandische Mont Saint-Michel. Meer details over de Grand Départ van 2017 worden op 14 januari bekend gemaakt in Parijs en Düsseldorf.

    • Wouter van Dijke