Draagraket van SpaceX maakt succesvolle landing op aarde

Het was de eerste vlucht sinds in juni een raket ontplofte.

De Falcon 9 tijdens de lancering, maandag. De stuwraket keerde succesvol terug naar Aarde. Foto: REUTERS/Joe Skipper

Een draagkraket van het bedrijf SpaceX is maandagnacht succesvol teruggekeerd op aarde. Het was de eerste keer dat een Falcon 9 van het bedrijf van miljardair Elon Musk zonder incidenten landde op Cape Canaveral. In juni ontplofte nog een onbemande raket na een missie om het het internationale ruimtestation (ISS) te bevoorraden. Het was de tweede keer dat een dergelijke poging mislukte.

De Falcon 9 bracht vanaf Cape Canaveral elf satellieten in een baan om de Aarde. Ze zijn onderdeel van een netwerk van zeventien satellieten met een waarde van 200 miljoen dollar.

Twitter avatar SpaceX SpaceX Another view of Falcon 9 first stage approaching Landing Zone 1 https://t.co/i5oNfSYmrc

Het hergebruiken van draagraketten is een belangrijk onderdeel van Musks ambities in de ruimte. Normaal vallen dergelijke raketten in de oceaan, maar door ze opnieuw te gebruiken hoopt de baas van Tesla de kosten van ruimtevaart te drukken. Dat een dergelijke raket veilig terugkeert naar de basis is dan ook een belangrijke stap in de vercommercialisering van reizen naar de ruimte. Het is een activiteit waar veel geld mee is gemoeid; voor zestig reizen naar de ruimte zou SpaceX 8 miljard dollar kunnen vangen.

Dit is overigens niet de eerste keer dat een draagraket succesvol terugkeert. Het bedrijf Blue Origin, van Amazon-oprichter Jeff Bezos, lanceerde eind november een nieuw type raket dat korte tijd later weer succesvol landde. De bedoeling is dat Blue Origin in de toekomst ruimtereizen gaat aanbieden. Bezos feliciteerde Musk met een kleine plaagstoot: “Welkom bij de club!” Overigens kwam de raket van Blue Origin niet buiten de dampkring, wat SpaceX nu wel is gelukt.

Naar Mars?

Het einddoel van Elon Musk is het koloniseren van Mars. “Ik wil niet afhankelijk zijn van één planeet,” zei hij eerder dit jaar in een interview met NRC. Bezos wil met Blue Origin zorgen voor ‘blijvende menselijke aanwezigheid in de ruimte’.

Die enorme ambities laten nog maar eens zien dat technologiebedrijven steeds meer concurreren met industrieën die tot voor kort het exclusieve domein waren van overheden. Musk werkt met zijn andere bedrijven Tesla en SolarCity bijvoorbeeld ook aan verduurzaming van de energievoorziening en transport. Facebook en Alphabet bouwen internetnetwerken in arme landen.

Hun budgetten komen dan ook steeds dichter in de buurt van die van staten. De marktwaarde van Alphabet ging onlangs voorbij een half biljoen dollar (ruim 475 miljard euro). Dat is bijna het dubbele van de Nederlandse Rijksbegroting.

Lees ook dit interview met Elon Musk: Ik wil niet afhankelijk zijn van een planeet
    • Philippus Zandstra
    • Wouter van Noort