Stichting vecht weren ‘haatpredikers’ van conferentie aan

De Eindhovense burgemeester besloot dinsdag dat zeven sprekers niet welkom zijn op een islamtische conferentie.

De islamitische stichting Waqf gaat het verbond op de komst van zeven haatpredikers naar Eindhoven woensdag aanvechten. Foto Ruud Verhalle/ANP

De islamitische stichting Waqf gaat het besluit van de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel aanvechten om zeven buitenlandse ‘haatpredikers’ te weren van een islamitische conferentie die deze week in de stad plaatsvindt. De zaak dient woensdag bij de rechtbank in Den Bosch, meldt persbureau ANP.

Van Gijzel besloot dinsdag om de sprekers te weigeren na contact met de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof. Die bleek bezwaar te hebben tegen hun komst vanwege eerdere negatieve uitlatingen van de predikers over onder meer homo’s, Joden en ongelovigen. Ook zouden ze terrorisme verheerlijken.

De sprekers zijn afkomstig uit Egypte, Syrië, Saoedi-Arabië, Soedan en Koeweit en zouden praten in de Eindhovense Al Fourqaan-moskee.

Stichting hekelt besluit

De islamitische stichting Waqf is het niet eens mee het besluit en wil het verbod van tafel hebben. Tegenover televisiezender Omroep Brabant stelt Waqf-voorzitter Nasr El Damanhoury:

“De burgemeester neemt zijn besluit hopelijk op juridische gronden. Wij vinden dat dit een beperking is van onze religieuze vrijheid. De burgemeester probeert preventief in te grijpen door mensen te weerhouden om te spreken, terwijl hij moet wachten en luisteren naar wat ze zeggen.”

Al eerder commotie

De komst van de ‘haakpredikers’ zorgde eerder al voor de nodigde commotie. De Tweede Kamerfractie Groep Bontes/Van Klaveren stelde Kamervragen over de komst van een van de sprekers, sjeik Abdullah Al Muslih, naar Nederland. Ook het VVD-Kamerlid Ockje Tellegen vroeg minister van Justitie Ard van der Steur in te grijpen.

Twitter avatar ockjetellegen Ockje Tellegen Check deze man en indien een gevaar voor de samenleving: geen visum verstrekken en op de zwarte lijst haatpredikers https://t.co/oMhoB8emim

Eerder dit jaar werd al een lezing geschrapt van de Sauoedische geestelijke Aaidh al-Qami in de Al Fourqaan-moskee nadat ophef was ontstaan over zijn komst naar Eindhoven. Hij zou in het verleden haatdragende en antisemitische uitspraken hebben gedaan.

    • Jorg Leijten