Spanje is toe aan coalitie en aan nieuw leiderschap

Met de hakken stevig in het zand is het lastig cohabiteren; de vorming van de Spaanse regering lijkt te stuiten op gebrek aan noodzakelijke inschikkelijkheid bij de leiders van de politieke partijen. De patstelling zal met met inhoudelijke concessies dienen te worden doorbroken, maar het is denkbaar dat er ook persoonlijk offers zullen moeten worden gebracht.

Het is nog maar twee dagen geleden dat de verkiezingen werden gehouden en één dag nadat de definitieve uitslag bekend werd. De politici moeten nog uit hun campagnestand treden en zeker wennen aan de gedachte dat regeren zonder tot coalitievorming te komen, niet mogelijk is. Maar ze zullen moeten beseffen dat het belang van Spanje, met zijn voorzichtig opkrabbelende economie en zijn nog altijd schrikbarend hoge werkloosheid, is gediend met politici die verder kijken dan waar de rand van hun hoed eindigt.

Aan die nu zo noodzakelijke bereidheid tot samenwerking zijn ze in Spanje niet zo gewend, het land dat na de dood van dictator Franco in 1975 eigenlijk een nog jonge democratie is. Coalitievorming was sindsdien nauwelijks nodig. De centrum-rechtse christen-democraten (aanvankelijk UCD, later PP) of de sociaal-democraten (PSOE) domineerden, afwisselend. De regerende PP heeft zondag weliswaar de meeste zetels in de Congreso de los Diputados, de Spaanse Tweede Kamer, gehaald maar leed tegelijkertijd een grote nederlaag. Nog nooit was de grootste partij in Spanje zo klein als nu de PP.

Een meerderheid van de kiezers heeft zich van premier Rajoy afgewend. Hij is het boegbeeld van een partij die te vaak met corruptie in verband is gebracht. Omdat ook zijn persoon een belemmering vormt voor regeringsvorming, bijvoorbeeld van de twee grootste partijen (PP en PSOE), maar ook voor andere denkbare coalities, moet hij zich maar eens beraden op zijn leiderschap. In zekere zin geldt dat ook voor PSOE-leider Sánchez – ook een potentieel obstakel bij coalitievorming. Zijn partij behaalde nog nooit zo weinig zetels als ditmaal, terwijl de vorige uitslag, in 2011, al als een dieptepunt gold.

Een regering zonder PP maar met PSOE en de nieuwkomers Podemos en Ciudadanos zou vergelijkbaar zijn met een coalitie die in Nederland bestaat uit PvdA, SP en D66. Onwaarschijnlijk, maar niet geheel ondenkbaar. Maar het begint er al mee dat de leider van het liberale Ciudadanos, Rivera, maandag heeft gezegd geen deel van een regering te willen uitmaken. Hij lijkt aan te sturen op een minderheidsregering van de PP, die met wisselende meerderheden in het parlement moet zien te opereren. Vooralsnog klinkt dat eerder als pragmatisch dan als haalbaar.

Nieuwkomer Iglesias, de leider van Podemos, zusterpartij van onder meer de SP in Nederland en Syriza in Griekenland, voelt zich de grote winnaar van de verkiezingen – en 69 zetels als eerste resultaat mag er zijn. Maar ook hij kan rekenen en zal beseffen dat opiniepeilingen van langer geleden een grotere electorale omwenteling voorspelden dan nu werkelijkheid is geworden.

De PSOE die niet wil regeren met de PP, althans niet met Rajoy, Ciudadanos dat helemaal niet wil regeren en Podemos dat droomt van een nieuw tijdperk en misschien van een coalitie met PSOE, gesteund door kleinere, meestal radicale of regionationalistische partijen. Nog zo’n scenario dat onwaarschijnlijk maar daarom nog niet geheel onmogelijk is. Dilemma’s genoeg in de Spaanse politiek. Gezocht: politici met voldoende verantwoordelijkheidsgevoel.