Separatisten Catalonië bereiken akkoord over deelregering

Of daarmee de kansen voor onafhankelijkheid groter worden, is nog maar de vraag.

Aanhangers van onafhankelijkheid vieren de verklaring waarin de legitimiteit van Spanje niet meer wordt erkend. Foto ANP/EPA/TONI ALBIR

In de Spaanse regio Catalonië hebben de separatistische partijen Junts pel Sí en CUP een voorlopig coalitieakkoord bereikt. Daardoor krijgt Catalonië straks een deelregering die zich zal inzetten voor afscheiding van Spanje. Huidig deelstaatpresident Artur Mas zal wederom president van de regio worden, iets waar de CUP zich eerder nog tegen verzette. De CUP gaat komende zondag stemmen over het akkoord.

Afscheiding is ongrondwettelijk

Junts pel Sí en CUP boekten een overwinning tijdens de regionale verkiezingen van 27 september, maar die zege was niet zo groot als de partijen hadden gehoopt. Weliswaar hebben zij dankzij het districtenstelsel een meerderheid in het regioparlement, qua absolute stemmen behaalden de partijen geen meerderheid. Of een regering van separatisten de kansen op onafhankelijkheid vergroot moet nog maar blijken. De centrale Spaanse regering van interim-premier Rajoy heeft zich uitgesproken tegen het voornemen van de separatisten om zich af te scheiden.

De CUP en Junts pel Sí kwamen in november met een verklaring waarin de legitimiteit van Spanje niet meer erkend werd. Die motie werd op 2 december door het Spaanse hooggerechtshof echter voor ongrondwettelijk verklaard, nadat Madrid de zaak aanhangig had gemaakt. Het Catalaanse parlement liet vervolgens weten de uitspraak van het hof te negeren. De nieuwe separatistische regering zal een een routekaart werken die ervoor moet zorgen dat binnen achttien maanden Catalonië onafhankelijk wordt.

De timing van het voorlopige coalitieakkoord is opmerkelijk: in Spanje waren twee dagen geleden parlementsverkiezingen waarbij geen duidelijke winnaar was en op dit moment wordt gekeken naar wat voor coalities mogelijk zijn. Traditionele partijen zoals de PP en PSOE zijn tegen afscheiding, maar nieuwe speler Podemos staat niet afwijzend tegenover een referendum in Catalonië.

    • Philippus Zandstra