’s Nachts 130 rijden op A2 blijft toegestaan

Tussen Vinkeveen en Maarssen mag nog steeds 130 worden gereden.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Op de A2 tussen Vinkeveen en Maarssen blijft het toegestaan om ’s avonds en ’s nachts 130 kilometer per uur te rijden. Dat heeft de bestuursrechter in Utrecht dinsdag bepaald. Twee gemeenten, Stichtse Vecht en Ronde Venen, waren samen met een aantal particulieren naar de rechter gestapt. Zij probeerden een besluit van het ministerie van Infrastructuur en Milieu terug te laten draaien.

Na dat besluit, dat eind 2012 werd genomen, mochten auto’s tussen 19.00 uur en 06.00 uur 130 kilometer per uur rijden op de snelweg. Oorspronkelijk gold daar een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur.

De rechtbank zag geen juridische bezwaren voor de verhoging van de maximumsnelheid. Volgens de rechter zijn de negatieve effecten zoals geluidsoverlast en milieuvervuiling beperkt. Die blijven binnen de regels.

De regering wil op zoveel mogelijk plekken de snelheidslimiet verhogen. Dat beleid wordt ’130 waar het kan’ genoemd. Naast een kleine tijdswinst voor automobilisten zou dat betere beleving voor de weggebruiker moeten opleveren.

    • Wouter van Dijke