Reves ‘De Avonden’ integraal gepubliceerd op nrc.nl

Voor liefhebbers van schrijver Gerard Reve (1923-2006) is het een traditie: in de laatste tien dagen van het jaar De Avonden (1947) herlezen. Een kleine tien jaar na Reves overlijden, gaat NRC eenmalig in die traditie mee. Van 22 december tot en met 31 december zal dagelijks op nrc.nl/deavonden een hoofdstuk uit dit ‘winterverhaal’ gepubliceerd worden. Ook het VPRO-hoorspel, met Reve als voorlezer, is dan te beluisteren.

De keuze voor de laatste tien dagen van het jaar is niet toevallig. Reves debuutroman, over het saaie, uitzichtloze leven van de Amsterdamse kantoorklerk Frits van Egters, speelt zich af in de laatste tien dagen van 1946.

De Avonden

- 22 december: Hoofdstuk één
- 23 december: Hoofdstuk twee
- 24 december: Hoofdstuk drie
- 25 december: Hoofdstuk vier
- 26 december: Hoofdstuk vijf
- 27 december: Hoofdstuk zes
- 28 december: Hoofdstuk zeven
- 29 december: Hoofdstuk acht
- 30 december: Hoofdstuk negen
- 31 december: Hoofdstuk tien

Herontdekking

Sinds de verschijning van de roman zijn de meningen over De Avonden sterk verdeeld. Godfried Bomans vreesde dat Reves geestelijke gezondheid “bij een langer aanhouden van deze gesteldheid ernstig gevaar loopt.” W.F. Hermans liet Reve weten zich geen moment verveeld te hebben.

Dichter Ingmar Heytze noemde De Avonden in 2014 een “stralend, lichtgevend prozagedicht”:

“Al gebeurt er nagenoeg niets en slaapt de hoofdpersoon de helft van de tijd.”

In 2007 schreef een NRC-lezer over De Avonden: ‘Het boek is van zo’n rijkdom, dat herlezing steevast wordt beloond met (her)ontdekking van eerdere of nieuwe vondsten’

    • Roderick Nieuwenhuis