Vanaf nu tien dagen op nrc.nl

Illustratie Pepijn Barnard

Voor liefhebbers van schrijver Gerard Reve (1923-2006) is het een traditie: in de laatste tien dagen van het jaar De Avonden (1947) herlezen. Een kleine tien jaar na Reve’s overlijden, gaat deze krant eenmalig in die traditie mee. Van 22 december tot en met 31 december zal dagelijks op nrc.nl een hoofdstuk uit dit ‘winterverhaal’ gepubliceerd worden. Ook het VPRO-hoorspel, met Reve als voorlezer, is dan te beluisteren. De keuze voor de laatste tien dagen van het jaar is niet toevallig. Gerard Reve’s debuutroman, over het saaie, uitzichtloze leven van de Amsterdamse kantoorklerk Frits van Egters, speelt zich af in de laatste tien dagen van 1946.

De meningen over deze ‘wintervertelling’ zijn altijd sterk verdeeld geweest.

    • Roderick Nieuwenhuis