De Avonden op nrc.nl

Voor liefhebbers van schrijver Gerard Reve (1923-2006) is het een traditie: in de laatste tien dagen van het jaar De Avonden (1947) herlezen. Een kleine tien jaar na Reve’s overlijden, gaat deze krant eenmalig in die traditie mee. Van 22 december tot en met 31 december zal dagelijks op nrc.nl een hoofdstuk uit dit ‘winterverhaal’ gepubliceerd worden. Ook het VPRO-hoorspel, met Reve als voorlezer, is dan te beluisteren. De keuze voor de laatste tien dagen van het jaar is niet toevallig. Reve’s debuutroman, over het saaie, uitzichtloze leven van de Amsterdamse kantoorklerk Frits van Egters, speelt zich af in de laatste tien dagen van 1946.

De meningen over deze ‘wintervertelling’ zijn sterk verdeeld. Godfried Bomans vreesde dat Reve’s geestelijke gezondheid „bij een langer aanhouden van deze gesteldheid ernstig gevaar loopt.” Dichter Ingmar Heytze noemde De Avonden een stralend, lichtgevend prozagedicht: „Al gebeurt er nagenoeg niets en slaapt de hoofdpersoon de helft van de tijd.”

    • Roderick Nieuwenhuis