Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Atletiek

Rechterhand IAAF-voorzitter treedt tijdelijk terug

Dinsdag lekte een e-mail uit waaruit blijkt dat Nick Davies een dopingschandaal verborgen probeerde te houden.

Plaatsvervangend secretaris van de IAAF Nick Davies (rechts) treedt tijdelijk terug in verband met een uitgelekte e-mail waarin hij suggereerde positieve dopingtests verborgen te houden.
Plaatsvervangend secretaris van de IAAF Nick Davies (rechts) treedt tijdelijk terug in verband met een uitgelekte e-mail waarin hij suggereerde positieve dopingtests verborgen te houden. Foto Sergei Ilnitsky/EPA

De plaatsvervangend algemeen secretaris van de internationale atletiekfederatie IAAF Nick Davies doet tijdelijk een stap terug in verband met een maandag uitgelekte e-mail waarin hij voorstelt positieve Russische dopingstests in 2013 verborgen te houden. Dat meldt persbureau Reuters dinsdagavond.

Davies is de rechterhand van IAAF-voorzitter Sebastian Coe. De ethische commissie van de atletiekfederatie doet momenteel onderzoek naar de plaatsvervangend secretaris. Davies bereidde in 2013 een mediacampagne voor om de verwachte mediastorm naar aanleiding van verschillende positieve Russische dopingtests al vooraf in te perken. Dat blijkt uit een e-mail die in handen is van de Britse omroep BBC.

Het bericht van Davies iss gericht aan de marketingconsultant Papa Massata Diack, zoon van de ex-voorzitter Lamine Diack. Beiden werden vorige maand aangeklaagd vanwege corruptie.

Schade beperken

In de e-mail beschrijft Davies een vijf-puntenplan dat de schade voor de sport zou moeten beperken. Zo mochten de namen van de dopingzondaars pas na het WK atletiek 2013 in Moskou bekend worden gemaakt en adviseerde Davies de betreffende atleten niet deel te nemen aan dat toernooi. Ook wilde hij een speciaal dossier over de Russen aanleggen om zo te bewijzen dat de positieve tests het resultaat zijn van verbeterde dopingcontroles.

Davies schrijft in het bericht onder meer:

“Ik moet met het antidopingbureau om tafel en te weten zien komen welke Russische lijken er nog in de kast liggen wat betreft doping. Ik denk dat de tijd om atleten bekend te maken al verstreken is en dat we nu slim moeten zijn.”

Schandalen

De atletiekwereld is de afgelopen maanden in de ban van verschillende dopingschandalen. Zo werd bekend dat de Russische atletiekbond jarenlang een dopingprogramma heeft gefaciliteerd en kwamen bestuurders van de Keniaanse bond in opspraak vanwege corruptie. Ook waren verschillende Keniaanse atleten afgelopen jaren bij dopingzaken betrokken.