Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Entertainment

Rechter bevestigt: vuurwerkverbod mag

Gemeenten mogen vuurwerk in bepaalde gebieden verbieden, stelt de Raad van State.

Het gemeentebestuur van Hilversum mag het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling in een deel van het stadscentrum verbieden. Dat heeft de Raad van State maandag bepaald.

Het betreft een voorlopige uitspraak. De definitieve volgt volgend jaar.

Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is de praktische betekenis van het besluit van de Raad van State gering. „Gemeenten konden al vuurwerkvrije zones instellen”, aldus een VNG-woordvoerster. „De uitspraak bevestigt alleen wat Hilversum en de VNG al vonden, namelijk dat het gemeentebestuur dit verbod mag instellen. Volgens de lokale vuurwerkhandelaren mag alleen de burgemeester dit doen. Het is een betrekkelijk semantische discussie”

Lokale vuurwerkhandelaren in Hilversum hadden het stadbestuur voor de rechter gedaagd. Ze vrezen inkomstenverlies door het verbod. Dit verlies weegt echter minder zwaar dan de belangen van het gemeentebestuur om „gevaar, schade en overlast” door vuurwerk te voorkomen, oordeelde de bestuursrechter maandag.

In Hilversum gaat het om een druk bezocht deel van het centrum. Het verbod houdt in dat in het aangegeven gebied tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur niets mag worden afgestoken. Een straat verderop mag het dus wel.

Enkele tientallen gemeenten stelden vorig jaar al een vuurwerkverbod in voor een klein deel van hun grondgebied. Behalve Hilversum waren dat onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Helder, Vlaardingen, Vianen, Barendrecht, Geldermalsen en Terschelling. Het verbod gold onder meer voor gebieden rondom winkelcentra, verzorgingshuizen, schoolpleinen, monumentale panden (met rieten daken) en locaties waar veel dieren verblijven.

Op het meldpunt vuurwerkoverlast.nl kwamen maandag, 48 uur nadat de website online ging, meer dan 15.000 meldingen binnen. Het aantal klachten ligt een stuk hoger dan een jaar geleden, aldus de initiatiefnemer, het Rotterdamse raadslid Arno Bonte (GroenLinks). De meeste meldingen kwamen uit Rotterdam en Den Haag.

Minister Jet Bussemaker (Cultuur) noemde zondag een algeheel vuurwerkverbod in Nederland niet nodig. „Ik zou het niet willen verbieden", aldus Bussemaker in het tv-programma WNL Op Zondag. „Je moet dit met elkaar bespreken en je moet niet van bovenaf zeggen: we doen het helemaal niet meer”, aldus Bussemaker.