OM naar Hoge Raad om verbod op dynamische controles

Het hof oordeelde dat de politie de controles niet mag misbruiken om informatie over criminelen te verzamelen.

Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde maandag dat de politie met dynamische controles bevoegdheden misbruikt. Foto Koen van Weel/ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) stapt naar de Hoge Raad om het verbod op dynamische verkeerscontroles aan te vechten. Het Amsterdamse gerechtshof oordeelde maandag dat expedities waarbij de politie een verkeerscontrole voorwendt om informatie over mogelijke criminelen te pakken te krijgen, onrechtmatig zijn.

Het hof in Amsterdam sprak maandag een verdachte vrij die werd vervolgd na de vondst van bijna een kilo wiet in de auto bij een dynamische verkeerscontrole. De wietvondst kon niet als bewijs worden aangemerkt omdat er volgens het hof bij zulke controles sprake is van misbruik van bevoegdheden door de politie.

Informatie over criminelen

Dynamische controles worden gehouden om mogelijke criminelen op te sporen. Als de politie een verdachte auto ziet rijden, dan wordt deze gevolgd door agenten in burger. Onder het mom van een verkeerscontrole wordt deze vervolgens aangehouden, waarna een eventuele criminele achtergrond wordt nagetrokken. Een exacte invulling van het begrip ‘verdacht’ is er niet en dat maakt de controles vatbaar voor misbruik, aldus het hof.

Volgens het Amsterdamse gerechtshof misbruikt de politie bevoegdheden uit de Wegenverkeerswet.

“Het is de politie namelijk te doen om opsporingsactiviteiten zonder dat er enige verdenking van een gepleegd strafbaar feit is. Daarmee maakt de politie zich schuldig aan schending van een fundamenteel rechtsbeginsel.”

Door in cassatie te gaan in deze specifieke zaak, hoopt het OM dat de Hoge Raad een oordeelt velt over rechtmatigheid van het gebruik van dynamische verkeerscontroles.

    • Jorg Leijten