NS zet complete treinenvloot in om drukte tegen te gaan

Alle reservetreinen worden ingezet, onderhoud wordt uitgesteld en coupés worden omgebouwd.

Drukte op een perron van Utrecht Centraal. Foto Robin Utrecht/ANP

De Nederlandse Spoorwegen gaat 8,5 miljoen euro extra investeren om de drukte in de treinen op te vangen. De NS wil komend jaar en begin 2017 alle treinen, inclusief reserves, inzetten en niet-noodzakelijk onderhoud uitspreiden om zo de reiziger tegemoet te komen.

Dat schrijft de treinvervoerder in een brief aan minister Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu (PvdA). Die had gezegd dat de NS nog vóór de Kerst met een “alles-uit-de-kast-scenario” moest komen. In een reactie zegt zij tegen ANP dat het mijden van de spits aantrekkelijker moet worden. De nieuwe plannen noemt ze een “uiterste inspanning”:

“Alle opties zijn verkend om het voor de reiziger zo comfortabel mogelijk te maken en drukte in treinen te verminderen.”

Naast de inzet van reservetreinen gaat de NS tijdelijk extra bussen inzetten op trajecten waarvan verwacht wordt dat de drukte daar aanblijft. Ook worden in Sprinters Eerste Klasse coupés omgebouwd tot Tweede Klasse coupés om meer zitplaatsen te creëren. De uitstroom van zestien Mat’64-treinstellen, die volgens de planning komend jaar uit de roulatie gehaald hadden moeten worden, wordt uitgesteld tot eind april zodat ze ingezet kunnen worden bij storingen.

De NS heeft een infographic gemaakt van alle maatregelen die het van plan is te nemen:

De oplossing van de NS

58 nieuwe sprinters

De investering van 8,5 miljoen euro komt volgens de NS bovenop 320 miljoen euro die wordt geïnvesteerd in de aankoop van 58 nieuwe Sprinters en de terugkeer van 29 dubbeldekkers. De NS was in eerste instantie vergeten nieuwe treinen te bestellen en heeft pas eind 2014 een spoedbestelling geplaatst. De nieuwe treinen kunnen naar verwachting eind 2016 in gebruik genomen worden.

De NS zegt in het komend jaar 10 tot 45 treinen tekort te komen vanwege het uitvallen van de Fyra. Dat staat synoniem voor een structureel gebrek aan 1.000 tot 4.500 zitplaatsen. De reservetreinen die de NS heeft, vangen het verlies van de Fyra-toestellen op, waardoor er geen treinen extra inzetbaar zijn.

Toenemende drukte

Komend jaar verwacht de NS dat het aantal reizigers met 3,3 procent toeneemt vanwege de aansterkende economie en het aantal studenten dat gebruik maakt van de ov-chipkaart. De NS zegt het eigen personeel de komende tijd buiten de ochtendspits te laten reizen om reizigers meer plek te kunnen bieden.

Afgelopen maand kwam er een recordaantal klachten binnen over volle treinen. Reizigersorganisatie Rover telde er ruim 3.600. Ook bleken er in 2014 flink meer treinen te zijn uitgevallen door sein- en wisselstoringen. Dat is een stijging van 46 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

De brief die de NS aan minister Dijksma heeft verstuurd:

De NS-brief aan minister Dijksma

    • Sam de Voogt