Alle flats van voor 1975 onderzocht op instortingsgevaar

Er moeten honderden flats worden gecontroleerd, zo schrijft minister Blok.

Bij een wooncomplex aan de Antillenweg in Leeuwarden storten in 2011 vijf lagen van een galerij in. Foto: ANP/HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

De galerijvloeren van flats die voor 1975 zijn gebouwd, moeten worden onderzocht om vast te stellen of ze nog veilig genoeg zijn. Eigenaren van dergelijke flatgebouwen worden door minister Blok (Wonen en Rijksdienst) opgeroepen onderzoek uit te laten voeren naar de stevigheid van deze vloeren. Vanaf 1 januari is er daarom een onderzoeksplicht van kracht.

De problemen kwamen aan het licht nadat in 2011 een galerijvloer in de Antillenflat in Leeuwarden instortte. Vijf verdiepingen werden daardoor beschadigd en 160 bewoners moesten elders een onderkomen zoeken. Niemand raakte bij het incident gewond.

Er is vervolgens door twee woningcorporaties onderzoek gedaan naar elf flats met vergelijkbare vloeren. Daaruit is gebleken dat bij zes van die flats de galerijvloer niet veilig genoeg is omdat er putcorrosie kan optreden. Daardoor wordt de wapening aangetast en kunnen dergelijke vloeren minder dragen. Een ander probleem kan zijn dat de wapening sowieso al niet voldoende is.

De vloer is van een type dat in honderden galerijflats in andere gemeenten in Nederland ook is toegepast. Het betreft hier flats die voor 1975 zijn gebouwd. Het onderzoek moet voor 1 juli 2017 zijn afgerond. Bij veel flats is overigens al vrijwillig onderzoek gedaan.

    • Philippus Zandstra