Macintosh krijgt uitstel van betaling

Maandag bleek dat het bedrijf in de laatste fase van overnamegesprekken was beland. Dinsdag meldt het concern dat geen van de geïnteresseerde kopers een bod heeft gedaan dat een oplossing biedt voor de situatie.

Nadat Schoenenreus al uitstel van betaling had aangekondigd, vraagt retailbedrijf Macintosh (Scapino, Dolcis en Manfield) uitstel van betaling aan. Foto Lex van Lieshout/ANP

Macintosh Retail, moederbedrijf van de winkelketens Scapino, Dolcis, Invito en Manfield, heeft bij de rechtbank uitstel van betaling aangevraagd. Dat meldt de onderneming op haar website.

Update 13.45 uur
De rechtbank in Limburg heeft Macintosh Retail Group uitstel van betaling verleend. Advocaten John Huppertz en Ben Meijs zijn aangesteld als bewindvoerders, maakte Macintosh bekend.

Bedrijf voerde overnamegesprekken

Maandag werd al bekend dat het verlieslijdende bedrijf overnamegesprekken voert met meerdere geïnteresseerde partijen. Het concern zei het “hele, of bijna het gehele” bedrijf te willen verkopen. Macintosh, dat eigenaar is van meerdere kleding- en schoenenwinkels, deed de afgelopen tijd al verschillende dochterbedrijven van de hand in een poging de financiën op orde te krijgen. Zo werd vorige maand woondecoratiewinkel Kwantum verkocht aan een investeringsmaatschappij.

Eerder werden ook de Britse winkelketens Brantano en Jones Bootmaker en het dochterbedrijf Nea, dat sportbraces ontwikkelt, afgestoten. In totaal leverde de verkoop van al deze ondernemingen 64 miljoen euro op, dat allemaal voor de aflossing van schulden is gebruikt. Topman Kurt Staelens zei toen dat het bedrijf zich wilde gaan focussen op de schoenenmarkt in de Benelux.

Die verkopen hebben echter niet geleid tot de gewenste resultaten, zo meldde Macintosh maandag in een verklaring. Gezien de hoge schuld en slechte marktomstandigheden zei het bedrijf echter weinig te verwachten van nieuwe overnames. Dinsdag blijkt dat geen van de gegadigden een bod op tafel heeft gelegd dat een oplossing biedt voor de huidige situatie.

In de verklaring meldt het management dat het samen met de beheerders (als die eenmaal zijn aangesteld) zal onderzoeken of een verkoop van
delen van de Macintosh-groep nog haalbaar is. Dit in het belang van alle stakeholders, in het bijzonder haar medewerkers. Staelens:

“Ondanks de inspanningen van alle betrokken partijen, hebben wij het aanvragen van surseance van betaling helaas
niet kunnen vermijden. We hebben goede hoop dat belangrijke delen van de Macintosh-groep kunnen voortbestaan door
een verkoop of anderszins.”

Beurswaarde flink gezakt

Mede door de mededeling dat het bedrijf weinig verwachtte van een eventuele verkoop, zakte het aandeel maandag flink op de beurs. Maandag was een aandeel rond het middaguur nog 0,12 euro waard, terwijl de waarde van een aandeel begin dit jaar nog op ruim 2,60 euro stond.

    • Carlijn Vis