Een op de drie passagiers vliegt met een prijsvechter

Het aantal reizigers op Nederlandse luchthavens dat met een budgetmaatschappij vliegt, is de laatste tien jaar verdubbeld naar ruim 20 miljoen. Vorig jaar vloog ruim 33 procent van alle passagiers op Nederlandse luchthavens met een goedkope maatschappij met aparte tarieven voor bijvoorbeeld bagage en eten aan boord, zoals Transavia, Ryanair en easyJet. In de eerste drie kwartalen van 2015 steeg dit aandeel naar 35 procent.

Dat blijkt uit de Kwartaalmonitor Luchtvaart van het CBS die maandag is gepubliceerd. De groei van de Nederlandse passagiersluchtvaart, van 45 miljoen passagiers in 2004 naar 61 miljoen passagiers in 2014, is voor een groot deel veroorzaakt door de budgetmaatschappijen. De regionale luchthavens zijn hierdoor belangrijker geworden: het aantal passagiers via regionale luchthavens is in tien jaar verdrievoudigd. Vooral Eindhoven Airport profiteerde sterk.

Van de 55 miljoen passagiers die vorig jaar via Schiphol reisden, vloog ruim een kwart met een prijsvechter. EasyJet, Ryanair en Vueling breiden hun activiteiten op Schiphol uit. De groei van de prijsvechters op Schiphol is omstreden omdat het ten koste zou gaan van KLM. (NRC).