Laatste waarschuwing ambulance A’dam

De Amsterdamse ambulancedienst is op de vingers getikt door de Inspectie. Wat is er mis?

Een stakende ambulancebroeder in Amsterdam, oktober 2015. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Van tientallen medewerkers bij de ambulancedienst in Amsterdam is onzeker of ze voldoende zijn gevaccineerd tegen besmettelijke ziektes. Behandelmaterialen bij de dienst zijn soms te oud, de ambulances worden onvoldoende schoongemaakt en personeel krijgt niet de verplichte scholing. Daardoor is „onvoldoende zicht” op de bekwaamheid van medewerkers.

Dit schrijft de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een zeer kritisch rapport over de ambulancedienst Amsterdam-Amstelland/Zaanstreek-Waterland. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de dienst een laatste waarschuwing gegeven: als voor 1 april geen verbeteringen zijn doorgevoerd, kan de Inspectie een boete opleggen.

In een reactie spreekt de ambulancedienst Amsterdam van een „onaangenaam” en „zeer ernstig” bericht. Er is een ‘crisisteam’ ingesteld dat verbeteringen moet doorvoeren.

De Inspectie ging sinds december 2013 verschillende keren op bezoek bij de Amsterdamse ambulancedienst, nadat ze anonieme signalen kreeg van medewerkers over misstanden. Het gaat om een van de grootste diensten in Nederland, met tien standplaatsen en zo’n 550 man personeel.

De Inspectie ontdekte dat onbekend is welke ambulanciers zijn ingeënt tegen welke ziektes, met name hepatitis B. Ook werd er onhygiënisch omgegaan met behandelmateriaal en met de wagens. Een voorbeeld uit het inspectierapport: „Op een standplaats was een grote bloedvlek zichtbaar in de ambulancesluis. Meerdere medewerkers zijn tijdens het inspectiebezoek hier langs gelopen. Geen van de medewerkers heeft enige intentie getoond om de bloedvlek op te ruimen.”

Ondanks diverse waarschuwingen, zijn verbeteringen mondjesmaat doorgevoerd, blijkt uit het rapport. In gesprekken met de Inspectie heeft de directie van de ambulancedienst aangegeven dat het doorvoeren van verbeteringen onverwacht veel tijd kost „gezien de personeelstekorten en stakingsperikelen.”

De problemen van de Amsterdamse ambulancedienst zijn daarmee niet los te zien van de langdurige landelijke strijd over de beloning van ambulanciers. De vakbonden wilden een loonsverhoging van 2,5 procent en een eind aan nachtdiensten voor 55-plussers. De werkgevers, verenigd in Ambulancezorg Nederland, hebben dat lang geweigerd. Uitblijven van een nieuwe cao vanaf begin 2015 leidde tot stakingen in het hele land. Pas afgelopen maand werd een principeakkoord gesloten tussen vakbonden en werkgevers. Dat wordt nu uitgewerkt.