Kylie op haar kitscherigst met Kerst

De Zweedse tak van het goede doel Action Aid heeft een merkwaardige manier bedacht om geld in te zamelen voor de agrarische educatie van meisjes in ontwikkelingslanden. Het raarste kerstalbum van dit jaar is ongetwijfeld Action Aids All I Want For Christmas Is a Goat; kerstfavorieten geblaat door geiten. Twintig geiten die in goddelijke extase ‘O Come All Ye Faithful’ inzetten: erger kan bijna niet. Of het moet de gemakzucht zijn bij nieuwe kerstalbums van India.Arie & Joe Sample, Leann Rimes en The Braxton Family die putten uit het overbekende songmateriaal. Hoe vaak kan een mens de zoveelste ‘Little Drummer Boy of Last Christmas’ verdragen?

Kylie (Minogue) gooit daar nog een schepje bovenop in een duet met de geest van Frank Sinatra en een merkwaardige ontmoeting met Iggy Pop, die in ‘Christmas Wrapping’ zo weinig te doen krijgt dat het Kylie meer om zijn naam op de hoes lijkt te gaan dan om zijn droge, relativerende opmerkingen over een Kerstfeest dat duidelijk het zijne niet is. Een lolitaversie van ‘Santa Baby’ voegt niets toe aan het origineel van Eartha Kitt uit 1953. Alles wat er ooit sensueel was aan Kitts dubbelzinnige kerstverlanglijst klinkt nu als het eisenpakket van een verwend kind. Kylies kitschkerst eindigt met het diepe tranendal van ‘Cried Out Christmas’ waarin digitale kerstbellen en een mierzoet orkest haar dunne stem moeten verhullen.

De meest uitdagende kerstpop komt uit de soul- en funkhoek. Sharon Jones volgde in 2009 soulhelden als James Brown op het kerstpad met het zelfgeschreven ‘Ain’t No Chimneys in the Projects’, waarin een moeder haar kind geruststelt met de mededeling dat de Kerstman magische krachten bezit om cadeautjes te bezorgen in huizen zonder schoorsteen. Rondom die moderne klassieker bouwt ze een doorleefd kerstalbum waarop ook de joodse feestdagen aan bod komen met ‘8 Days of Hanukkah’. Zelfs ‘White Christmas’ en ‘Silent Night’ krijgen hier een onweerstaanbaar soulgevoel. The Dap-Kings kennen we als begeleiders van Amy Winehouse op haar succesplaat Back To Black en het vergt weinig inlevingsvermogen om te zien hoe Winehouse met deze soulminnende topmuzikanten net zo’n goed kerstalbum had kunnen maken als Sharon Jones nu.

Deel drie in de onvolprezen serie Santa’s Funk & Soul Christmas Party verzamelt een nieuwe reeks obscure kerstsoulkrakers van artiesten die niet onder deden voor hun beroemde collega’s, maar die door spelingen van het lot nooit zijn doorgebroken. Zangeres Carol Ford maakte slechts twee plaatjes voor het van James Brown bekende King Records, waarvan het fantastische Christmas Letters er één was. Disco Claus van The Bionic I is een vroege rapsong met funky discobeat waarin alle lijnen uit de soulhistorie samen lijken te komen. Veertien van dit soort al of niet opgepoetste juweeltjes maken dit album tot een onmisbaar hulpmiddel voor iedereen die met Kerst iets anders wil dan stilzitten. Zelfs het stichtelijke sentiment van The Excaliburs’ Peace on Earth brengt de heupen in beweging.

    • Jan Vollaard