Kritische Chinese blogger Zhiqiang veroordeeld

De advocatenvergunning van Zhiqiang is ingetrokken. Wel kwam hij direct voorwaardelijk vrij.

Pu Zhiqiang bij de rechtbank in Beijing. Foto CCTV / Reuters

De prominente Chinese mensenrechtenadvocaat en kritische blogger Pu Zhiqiang (50) is vandaag veroordeeld tot drie jaar gevangenis en een proeftijd van nog eens drie jaar. Zijn advocatenvergunning is ingetrokken.

Hij is vanwege het lange voorarrest direct vrijgelaten. Na de publicatie van een reeks venijnige tweets, de verdediging van kunstenaar Ai Weiwei en deelname aan een herdenking van de Tiananmen-demonstraties in 1989 werd hij in mei 2014 gearresteerd.

Aanvankelijk werd gevreesd dat hij een lange gevangenisstraf zou krijgen wegens het beledigen van onder andere de kleinzoon van Mao Zedong, maar onder internationale druk – onder andere van de Duitse kanselier Merkel – werden de vage aanklachten („ruzie zoeken en aanzetten tot etnische haat”) afgezwakt.

Pu stond vorige week na negentien maanden in voorarrest voor het eerst voor de rechter. Bij die eerste gelegenheid zich te verdedigen vroeg Pu om „een vonnis dat de test van de geschiedenis kan doorstaan”.

Tijdens het justitiële onderzoek - in feite een zoektocht naar vermeende seksuele en fiscale misstappen - werd niets concreets gevonden. Op slechts zeven tweets na, die in de ogen van justitie „misdadig” zijn en reden vormen hem te vervolgen wegens „het verstoren van de orde” en „aanzetten tot etnische verdeeldheid”.

Dit waren enkele van de gewraakte tweets:

    • Oscar Garschagen