Kritisch rapport ambulances Amsterdam

Van tientallen medewerkers bij de ambulancedienst in Amsterdam is onzeker of ze voldoende zijn gevaccineerd tegen besmettelijke ziektes. Behandelmaterialen bij de dienst zijn soms te oud, de ambulances worden onvoldoende schoongemaakt en personeel krijgt niet de verplichte scholing. Daardoor is „onvoldoende zicht” op de bekwaamheid van medewerkers.

Dit schrijft de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een zeer kritisch rapport over de ambulancedienst Amsterdam-Amstelland/Zaanstreek-Waterland. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de dienst een laatste waarschuwing gegeven: als voor 1 april geen verbeteringen zijn doorgevoerd, kan de Inspectie een boete opleggen.

In een reactie spreekt de ambulancedienst Amsterdam van een „onaangenaam” en „zeer ernstig” bericht. Er is een ‘crisisteam’ ingesteld dat verbeteringen moet doorvoeren. De hoofdstedelijke dienst is een van de grootste in Nederland, met tien standplaatsen en zo’n 550 man personeel.