KNVB stelt extern onderzoek in naar WK-bid

Een eigen onderzoek van de voetbalbond leverde geen overtredingen op.

Ruud Gullit biedt een fiets aan aan de FIFA als onderdeel van het HollandBelgiumbid voor het WK 2018. Foto Koen van Weel/ANP

De KNVB heeft een externe accountant opdracht gegeven onderzoek te doen naar het omstreden bid van Nederland en België om het WK van 2018 binnen te halen. Een intern onderzoek leverde volgens de voetbalbond niets op, maar “vanwege de volledigheid en zorgvuldigheid” zal een ander bedrijf het onderzoeksproces nogmaals nalopen.

De uitslag van het externe onderzoek moet in het eerste kwartaal van 2016 bekend zijn. De KNVB en de Belgische evenknie KBVB kwamen in opspraak na een artikel in de Volkskrant waarin stond dat er via de Belgische vereniging zonder winstoogmerk (vzw) Beltomundial in 2009 tienduizend euro zijn betaald aan een Afrikaanse tussenpersoon. Deze Guineese Amadou Diallo zou in ruil voor het geld andere landen hebben moeten overtuigen om op de duo-kandidatuur te stemmen.

De KNVB schrijft dinsdag in een persbericht:

“Alle beschikbare documenten zijn boven tafel gehaald en nader bestudeerd door juristen en controllers van de bond. Op basis van deze feitenreconstructie zijn er vooralsnog geen overtredingen geconstateerd.”

Corruptie en omkopingen

FIFA-regels schrijven voor dat personen die gelieerd zijn aan bestuurders van de wereldvoetbalbond, geen persoonlijke voordelen geboden mogen worden. Een eerder onderzoek van de ethische commissie van de FIFA, die gisteren nog een schorsing van 8 jaar aan Sepp Blatter en Michel Platini oplegde, leverde ook niets op. De Britse krant The Sunday Times meldde echter een jaar geleden dat er wel contact zou zijn geweest tussen Diallo en “de Belgen”.

De WK-bid van Nederland en België is niet de enige kandidatuur die omgeven is met een zweem van corruptie. De WK-toewijzing in 2006 aan Duitsland zou zijn gekocht, meldden Duitse media, en ook de toewijzingen van de WK’s van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar zijn besmet met verdenkingen van omkoping.

    • Sam de Voogt