Knot van DNB bezorgd over structureel tekort

Foto ANP

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, maakt zich zorgen om het structurele begrotingstekort van Nederland. Door de lastenverlichtingen van afgelopen tijd voldoet Nederland niet aan de Europese streefnorm van 0,5 procent of minder van het bruto binnenlands product. „Als het structurele tekort inderdaad oploopt, zal de politiek opnieuw kritisch naar de overheidsuitgaven moeten kijken, zegt Knot in een interview met De Telegraaf. „Dan moet men toch weer ombuigen om op een houdbaar pad te komen.”

Het reële begrotingstekort daalt in Nederland volgens het CPB naar 1,8 procent in 2016. Dat is ruim beneden de EU-norm van 3 procent. De daling gaat iets minder snel, mede doordat de gaswinning is teruggeschroefd.

Het structurele begrotingstekort, waarin de invloed van economische grillen niet zijn meegenomen, loopt daarentegen op van iets meer dan 1 procent dit jaar naar 1,9 procent in 2016.