‘Klacht over dure vliegroute naar Paramaribo ongegrond’

De sinds 2003 lopende klacht naar misbruik van de machtspositie is nu definitief afgewezen.

Foto Olaf Kraak / ANP

Luchtvaartmaatschappijen KLM en SLM hebben de vliegtarieven op de route Amsterdam - Paramaribo niet kunstmatig hoog gehouden. De sinds 2003 lopende klacht van de Vereniging van Reizigers (VVR) naar misbruik van de machtspositie is in hoger beroep definitief afgewezen, zo blijkt uit de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in deze zaak.

De vereniging moest in hoger beroep een onderzoek weerleggen waaruit was gebleken dat de opbrengst per stoel op de vliegroute niet uitzonderlijk hoog is. Het onderzoek naar de tarieven van vluchten naar Paramaribo door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dateerde uit 2010 en leverde destijds geen aanwijzingen op van misbruik door KLM en SLM van hun machtspositie.

De Vereniging van Reizigers kaartte de zaak in 2003 voor het eerst bij de mededingingsautoriteits, toen nog NMa, aan. Die besloot toen dat de zaak onvoldoende prioriteit had. De NMa kwam tot die conclusie op basis van een in 2001 afgerond onderzoek naar de tarieven op de route.

In 2013 leverde een petitie tegen de dure vliegtickets nog 4.100 handtekeningen op. Aangezien de VVR er nu in een allerlaatste poging niet in is geslaagd de conclusies van het ACM-onderzoek te weerleggen, is de klacht definitief afgewezen.

    • Laura Klompenhouwer