India verlaagt leeftijd volwassenenrecht naar 16 jaar

Aanleiding is de vrijlating van de jongste dader van de beruchte groepverkrachting in 2012.

Demonstranten protesteren afgelopen zondag tegen de vrijlating van de jongste daders van de beruchte groepsverkrachting in 2012. Foto Adnan Abidi/Reuters

Het Hogerhuis van het Indiase parlement heeft dinsdag een wet aangenomen waardoor minderjarigen die 16 jaar of ouder zijn en die een ernstig strafbaar feit plegen, berecht kunnen worden als volwassenen. Aanleiding was het onvermogen van de Indiase rechtstaat om in 2012 een minderjarige verkrachter tot een langdurige celstraf te veroordelen.

De wet was al in mei aangenomen door het Lagerhuis van het parlement. Alleen de president moet de wet nu nog ondertekenen, een formaliteit volgens de BBC. Onder ernstige misdaden rekent India handelingen als moord, verkrachting en gewelddadige overvallen, waarvoor volwassen minimaal 7 jaar cel krijgen.

Momenteel kunnen in India minderjarigen onder de 18 jaar geen gevangenisstraf krijgen, maar alleen naar een opvoedingsinstituut gestuurd worden.

Jongste dader vrij

Afgelopen zondag kwam de jongste van de zes daders vrij die in december 2012 een 23-jarige studente geneeskunde in een rijdende bus verkrachtten. De vrouw overleed later aan haar verwondingen. Omdat de jongen destijds een paar maanden jonger was dan 18 jaar, kon hij maximaal veroordeeld worden tot het doorbrengen van 3 jaar in een opvoedingsinstituut.

Zijn vrijlating leidde tot grote ophef in India. Verschillende verzoeken, onder andere van de familie van het slachtoffer, tot verlenging van de straf van de jonge dader legde de rechtbank naast zich neer. Volgens de rechter was de straf volgens de wet uitgevoerd en was er daarom geen grond de man langer vast te houden. In New Delhi gingen meer dan honderd mensen de straat op om tegen zijn vrijlating te protesteren.

De dader is overgebracht naar een geheime locatie, omdat gevreesd wordt voor zijn leven. Hij kan niet meer volgens de nieuwe wet berecht worden.

Schending van VN-verdrag

De nieuwe wet kan ondanks alle protesten ook rekenen op kritiek. Criticasters zeggen dat India het Verdrag voor de Rechten van het Kind schendt. In het verdrag, dat India heeft ondertekend, staat dat alle mensen onder de 18 jaar gelijk behandeld moeten worden.

In Nederland komen alle jongeren tussen de 12 en 23 jaar in principe in aanmerking voor het jeugdstrafrecht. Alleen als omstandigheden, zoals de psychologische gesteldheid van de verdachte en de ernst van de misdaad, dat toestaan kunnen minderjarigen vanaf 16 jaar ook als volwassenen worden berecht. Hen kan geen levenslang worden opgelegd.

Van de andere vijf daders van de groepsverkrachting in 2012 zijn er vier in afwachting van hun hoger beroep tegen de doodstraf die ze is opgelegd. De laatste dader heeft zichzelf in de gevangenis opgehangen. De groepsverkrachting leidde destijds tot grote protesten in India, waar gemiddeld elke 20 minuten een vrouw wordt verkracht.

    • Sam de Voogt