Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

In vijf jaar tijd 31 procent minder post verstuurd

Vorig jaar gingen 3,5 miljard brieven en bladen door de brievenbus.

Vooral met kerst hebben postbedrijven het druk.
Vooral met kerst hebben postbedrijven het druk. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De hoeveelheid brievenbuspost is nog altijd flink aan het teruglopen. Vorig jaar werden er 3,5 miljard brieven, bladen en andere poststukken verstuurd. Dat zijn er 8 procent minder dan het jaar ervoor. Ten opzichte van 2009 is de hoeveelheid post zelfs met 31 procent afgenomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

De ACM heeft onderzoek gedaan onder 22 postbedrijven. De meesten hiervan zijn alleen actief op de zakelijke markt, eigenlijk biedt alleen PostNL diensten aan voor consumenten. Die vormen 7 procent van de postmarkt.

Omzet

De totale omzet van de postbedrijven is 1,36 miljard euro. Dat is 2 procent minder dan het jaar ervoor. De omzet daalt dus minder snel dan de hoeveelheid post. Dat komt vooral doordat de prijzen zijn verhoogd, gemiddeld met 6 procent. De gemiddelde opbrengst van een poststuk in de zakelijke markt is 37 cent.

Er is naast PostNL een groot aantal kleine postbedrijven in Nederland. In totaal zijn er 116 bedrijven die post bezorgen, de meesten op lokaal of regionaal niveau. Zij werken vaak samen om brieven ook buiten hun verzorgingsgebied af te kunnen leveren: ongeveer de helft van hun post wordt via het netwerk van PostNL vervoerd. Het marktaandeel van PostNL neemt wel licht af.

Opvallend genoeg zijn in de Randstad minder verschillende postbedrijven actief dan in andere delen van Nederland. Op sommige plekken in Friesland werken zelfs zes concurrerende bedrijven tegelijk.