Hoge Raad: recht op advocaat bij verhoor moet vervroegd ingevoerd

Vanaf 1 maart moet elke verdachte voor het verhoor worden gewezen op dit recht.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Aangehouden verdachten hebben vanaf 1 maart recht op een advocaat tijdens politieverhoren. Dat heeft de Hoge Raad vandaag besloten. De Hoge Raad had in april 2014 al geoordeeld dat verhoorbijstand vanaf 27 november 2016 wettelijk geregeld moet zijn. Die deadline heeft de rechtbank nu vervroegd.

De vervroeging zorgt ervoor dat rechtbanken hun werk kunnen blijven doen. Als de invoering niet was vervroegd, had de Hoge Raad prejudiciële vragen moeten stellen aan het Europese Hof van Justitie. De Raad had bij dat Hof moeten controleren of er Europese grondrechten worden geschonden als verdachten tijdens het verhoor geen advocaat werd aangeboden.

Als die vragen inderdaad gesteld hadden moeten worden, was de kans groot geweest dat veel strafzaken aangehouden zouden worden tot er een antwoord van het Europese Hof zou zijn. Daardoor zou de afwikkeling van die zaken flink vertraagd worden.

De Hoge Raad gaat er vanuit dat de regering al begonnen was aan de voorbereidingen om de verhoorbijstand in november in te voeren. Daarom zou de vroegere invoering geen grote problemen moeten opleveren.