Hof Panama vaardigt arrestatiebevel uit voor oud-president

Volgens oud-president Martinelli is er sprake van een politiek proces.

EPA/Saúl Martínez Oud-president Martinelli tijdens een bezoek aan Guatemala.

Tegen voormalig president Ricardo Martinelli van Panama is maandag een arrestatiebevel uitgevaardigd door het hooggerechtshof. Martinelli zou belastinggeld hebben aangewend om meer dan 150 mensen te bespioneren, zo luidt de aanklacht. Het betreft vakbondsmensen, leden van de oppositie, activisten en ook artsen. Twee voormalige chefs van de veiligheidsdiensten zijn reeds gearresteerd in verband met deze zaak.

De 63-jarige Martinelli regeerde Panama van 2009 tot 2014, toen de economie van het land stevig in de lift zat en de regering grote overheidsprojecten initieerde. Ondanks zijn aanvankelijke populariteit werd Martinelli al snel beschuldigd van corruptie. Hij zou zijn positie misbruiken, publieke gelden voor eigen gewin aanwenden en smeergeld accepteren.

Martinelli’s politieke onschendbaarheid werd eerder al opgeheven en de oud-president vluchtte begin dit jaar. Naar verluidt bevindt hij zich in Miami, maar dat is niet bevestigd. Hoe de aanklagers de oud-president voor het gerecht willen slepen is niet bekend.

Volgens Martinelli, die op Twitter actief is, is het arrestatiebevel de eerste stap in een politiek proces. Er zou sprake zijn van een wraakcampagne van de huidig president Varela:

Twitter avatar rmartinelli Ricardo Martinelli Round 1 de juicio politico: sin estar en expediente, sin imputaciòn, sin debida notificaciòn y sin condena se ordena detencion provisional.
    • Philippus Zandstra