Historische landing herbruikbare SpaceX-raket

AP Photo / Mark Lennihan

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

“Welcome back, baby!” Vol spanning volgde SpaceX-topman Elon Musk de lancering en de geslaagde terugkeer van de vernieuwde Falcon 9-raket. Die bracht elf kleine satellieten in de ruimte en de herbruikbare eerste trap van de raket keerde vervolgens verticaal terug op aarde, schrijft The Financial Times. Tot nu toe vielen stuwraketten na de lancering altijd in zee.

SpaceX hoopt met het hergebruik van raketten de torenhoge kosten voor ruimtevaartprojecten te drukken. Het was de eerste lancering van een Falcon 9-raket sinds de grote mislukking eind juni dit jaar toen een raket na ruim twee minuten in de lucht explodeerde.

Het concurrerende Blue Origin van Amazon-topman Jeff Bezos slaagde er vorige maand ook al in een raket succesvol te laten landen. Maar die was alleen recht omhoog en weer recht omlaag gegaan, terwijl deze raket van Tesla-topman Elon Musk de hele Atlantische Oceaan over is gevlogen.

Toch kon Bezos het niet laten om zijn felicitatie op Twitter aan Musk impliciet vergezeld te laten gaan van de boodschap dat hij de eerste was.

Skyline New York verandert in razend tempo

Sinds de bouwkoorts direct na de Tweede Wereldoorlog is de skyline van New York niet zo snel veranderd als in de komende jaren gaat gebeuren. Daar waar er twee jaar geleden nog maar vijf wolkenkrabbers van boven de 1000 voet (305 meter) waren, zijn er nu alleen al in de 57th Street evenveel en staan er zeker twee dozijn meer in de planning in Manhattan en Brooklyn, schrijft The New York Times.

Niet iedereen is even blij met de nieuwe supersmalle wolkenkrabbers, maar stadsplanner Carl Weisbrod is juist erg enthousiast:

“This often leads to a more interesting streetscape and pedestrian experience, as well as an incredibly dynamic, iconic skyline that is the envy of the world.”

De bouwdrift wordt veroorzaakt door technologische vooruitgang, maar vooral door buitenlandse investeerders en soepele bestemmingsplannen. In het verleden ging het vooral om gigantische kantoortorens, maar nu gaat het in de concurrentie met Bejing, Dubai en Londen om woontorens die het aanzicht van de stad veranderen.

Frauderende topman Martin Shkreli valt dieper en dieper

Nadat hij al was afgetreden bij het mede door hem opgericht Turing heeft nu ook het farmaceutische bedrijf KaloBios Martin Shkreli ontslagen als topman, meldt The Wall Street Journal. De 32-jarige Shrekli werd donderdag gearresteerd op verdenking van fraude van bij zijn vorige bedrijven.

Bij KaloBios stond de ‘meest gehate man van 2015’ nog maar net aan het roer. Vorige maand nam een groep investeerders onder leiding van Shkreli het bedrijf over en werd hij zelf benoemd als topman. Nu hij zo onder vuur is komen te liggen hebben kankeronderzoekers laten weten KaloBios niet meer te willen helpen bij het testen van medicijnen.

Los van de fraude waar hij vorige week voor is opgepakt, joeg Shkreli dit jaar vooral mensen tegen zich in het harnas door kort na een overname de prijs van een aidsmedicijn te verhogen van 13 dollar 50 naar 750 dollar.

    • Arjan Meesterburrie