Grootste deel Zambia zit zonder stroom

Het land in Zuidelijk Afrika kampt al langere tijd met stroomstoringen als gevolg van droogte.

Een toerist wandelt in de mist bij de Victoria-watervallen nabij LIvingston, Zambia. Foto: Kim Ludbrook / EPA

Het grootste deel van Zambia heeft sinds dinsdagavond te kampen een stroomstoring. Alleen de Zuidelijke en Westelijke provincie hebben geen last van de storing. Dat meldt persbureau Reuters.

Staatselektriciteitsbedrijf Zesco zoekt momenteel uit wat de oorzaak is van de massale storing, zo meldt een woordvoerder aan Reuters. Anderhalve week geleden ging het ook al mis; toen was een technische fout de oorzaak en duurde het een dag voordat er weer stroom was.

Eerdere stroomstoringen in Zambia waren direct gevolg van een periode van droogte; doordat het waterpeil in de Kariba-dam te laag was werd er te weinig elektriciteit opgewekt. De stuwdam zorgt voor een groot deel van de stroomproductie. Zambia telt ruim 16 miljoen inwoners.

    • Sjoerd Klumpenaar