Verkeerscontrole om boeven te pakken mag niet

Een verkeerscontrole gebruiken om mogelijke criminelen te pakken kan niet door de beugel. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald. De principiële uitspraak is maandag gepubliceerd. Het hof behandelde een zaak waarbij tijdens een zogeheten dynamische verkeerscontrole in de auto van de verdachte bijna 1 kilo wiet was gevonden. Het kwam tot vervolging, maar het hof vindt de verkeerscontrole misbruik van recht. Daarom geldt de wietvondst niet als bewijs. Bij een ‘dynamische verkeerscontrole’ zoekt de politie criminelen. Ziet ze een ‘verdachte’ auto, dan wordt die gevolgd door politie in burger. Agenten in uniform laten de wagen stoppen onder het mom van een verkeerscontrole. In werkelijkheid wordt informatie over inzittenden nagetrokken. (ANP)