Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Flinke toename filedruk op Nederlandse wegen

Voor het eerst sinds 2007 is de filedruk weer toegenomen.

De filedruk is voor het eerst sinds 2007 toegenomen.
De filedruk is voor het eerst sinds 2007 toegenomen. Foto: ANP/BAS CZERWINSKI

De omvang van de files op de Nederlandse wegen is dit jaar met 25 procent toegenomen, zo meldt de VerkeersinformatieDienst (VID) dinsdagochtend. Dat is de grootste stijging sinds de VID begon met het verzamelen van die data in 2000. Vanaf 2007 was er juist sprake van een daling van de filedruk; in 2014 was die nog maar de helft van 2007.

Met filedruk wordt de lengte van de files maal de duur bedoeld. Dat de druk de afgelopen jaren zo laag was, had te maken met een reeks wegverbredingsprojecten, alsmede de stagnerende economie. Het effect van die projecten is inmiddels uitgewerkt en de economie trekt weer aan, waardoor er weer meer verkeer op de wegen is.

Ook het weer biedt een verklaring voor de toegenomen filedruk. De VID noteerde in 2015 64 regenspitsen tegen 48 een jaar eerder. Met een regenspits wordt een spits buiten de vakantieperiode bedoeld waarbij meer dan 0,1 millimeter regen is gevallen.

De verdeling van het verkeer is ook veranderd. Reed er in de afgelopen paar jaar steeds meer verkeer buiten de spits, daar is de druk nu vooral in de ochtendspits toegenomen.

De top tien: