Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Ex-senator Hermans tijdelijk burgemeester Zutphen

Loek Hermans trad vorige maand nog af als VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer.

Loek Hermans wordt waarnemend burgemeester van de gemeente Zutphen.
Loek Hermans wordt waarnemend burgemeester van de gemeente Zutphen. Foto Remko de Waal/ANP

Voormalig VVD-senator Loek Hermans wordt per 1 februari komend jaar waarnemend burgemeester van Zutphen. De benoeming duurt naar verwachting maximaal negen maanden, zo laat de gemeente weten in een bericht op de site. Hij is de opvolger van Arnold Gerritsen (D66) die per 1 februari aftreedt.

Hermans was tot begin volgende maand fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer, maar hij trad af na publicatie van een rapport over wanbeleid bij zorgconglomeraat Meavita dat in 2009 failliet ging. De conclusies van de Ondernemingskamer brachten Hermans in grote verlegenheid omdat hij destijds voorzitter van de de Raad van Commissarissen van Meavita was.

De benoeming van Hermans tot waarnemend burgemeester moet de gemeente de tijd geven op zoek te gaan naar een geschikte opvolger van Gerritsen, zo valt te lezen in de verklaring. Volgens een woordvoerder van de Commissaris van de Koningin van de provincie Gelderland Clemens Cornielje zal Hermans waarnemend burgemeester zijn “tot er een nieuwe burgemeester is gevonden”. In een uitzonderlijk geval kan dat ook langer dan negen maanden zijn.

Asielzoekerscentrum

De gemeente noemt Hermans in het persbericht een “daadkrachtige persoonlijkheid met een stevig bestuurlijk netwerk op landelijk en regionaal niveau”. Hij moet zich in Zutphen onder meer gaan buigen over het vluchtelingendossier. Volgend jaar opent in Warnsveld (gemeente Zutphen) een permanent asielzoekerscentrum voor 759 asielzoekers.

Bestuurlijke ervaring

Hermans heeft een lange staat van dienst in de Nederlandse politiek en andere bestuurlijke organen. Zo was hij onder meer minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, voorzitter van MKB-Nederland, commissaris van de koningin in Friesland en burgemeester van Zwolle.