Kijken: er moesten een paar raketten voor ontploffen, maar ‘the Falcon has landed’

De hele ruimtemissie van SpaceX is nu terug te zien.

De Falcon 9 bij terugkeer. Foto ANP/EPA/SPACEX

Het is een enorme primeur: SpaceX is er in geslaagd om een draagraket te lanceren én terug te laten keren naar aarde. Normaal vallen dergelijke draagraketten in de oceaan, maar het bedrijf van Tesla-topman Elon Musk presteerde het om maandagnacht een draagraket intact terug te laten keren. Belangrijk, want zo kunnen de kosten van het reizen naar de ruimte worden teruggedrongen, aangezien de draagraket een van de duurste onderdelen is.

Zo’n draagraket laten terugkeren is echter geen sinecure. Een lancering in april van een Falcon 9 lukte weliswaar, maar bij het terugkeren ging het alsnog mis. De draagraket moest landen op een speciaal, op afstand bestuurd schip in de Atlantische Oceaan. Door de hoge snelheid bij het dalen kapseisde het schip en explodeerde de raket.

Toen SpaceX in juni dit jaar een Falcon 9 lanceerde met voorraden voor het internationale ruimtestation ISS, ontplofte de onbemande raket. De bedoeling was dat ook die op zee zou landen.

De Falcon 9 die maandagnacht terugkeerde, landde niet op zee maar op Cape Canaveral waar de raket eerder ook was gelanceerd. De lancering en de terugkeer werden door SpaceX live op internet uitgezonden en staan nu op YouTube. Rond 32 minuten is de landing te zien (alemde de euforie bij de woorden “the Falcon has landed”):


En hier nog de beelden vanuit een helikopter:

Met het terugkeren van de Falcon 9 heeft SpaceX nu dus een belangrijke stap gezet in de commerciële exploitatie van de ruimte. De verwachting is dat die markt de komende paar jaar flink gaat aantrekken; zo heeft de NASA in het verleden al te kennen gegeven dat het vervoer van voorraden naar het ISS kan worden uitbesteed aan commerciële partijen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft met SpaceX een contract afgtesloten voor twaalf vluchten, die in totaal goed zijn voor 1,6 miljard dollar. Bij de missie van maandag werden elf satellieten á 200 miljoen dollar in een baan om de aarde gebracht.

Daar blijft het niet bij. Toen SpaceX-baas Elon Musk eerder dit jaar door NRC werd geïnterviewd, sprak hij de wens uit om naar Mars te reizen:

“De mens moet een multi-planetaire soort worden.”

    • Philippus Zandstra