Eerste Kamer neemt Belastingplan aan

De afspraken in het akkoord zorgen voor 5 miljard euro aan lastenverlichting en moeten 35.000 banen opleveren.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën tijdens de behandeling van het Belastingplan, afgelopen maandag. Foto: Bart Maat / ANP

De Eerste Kamer heeft dinsdagavond in de laatste stemming voor het kerstreces het Belastingplan goedgekeurd, wat goed is voor 5 miljard euro aan lastenverlichting voor burgers en bedrijven. Verder moet plan zorgen voor zo’n 35.000 banen.

Er was vooraf weinig twijfel dat het akkoord het zou halen in de senaat. Staatssecretaris Wiebes (Financiën, VVD) slaagde er begin december, zij het met veel met moeite, in om een meerderheid in zowel de Tweede Kamer als de senaat te krijgen. Het Belastingplan behaalde de verwachtte meerderheid.

Zware onderhandelingen

De onderhandelingen over het Belastingplan waren allesbehalve eenvoudig; in juni startten de gesprekken over herziening van het belastingstelsel. Staatssecretaris Wiebes debatteerde in totaal 48 uur over het dossier in Eerste én Tweede Kamer.

Oppositiepartij D66 stemde begin december na lang dwarsliggen alsnog in met het plan, nadat dit op enkele punten was gewijzigd. Wiebes had de steun van D66 nodig om zich van een meerderheid te verzekeren in zowel de Eerste als de Tweede kamer.

Wiebes waarschuwde gisteren in het debat over het Belastingplan dat het land onbestuurbaar zou worden als partijen in Den Haag elkaar geen compromissen meer gunnen. Daarmee doelde hij vooral op de harde opstelling van partijen als de PVV, GroenLinks, 50Plus en de SP.

    • Sjoerd Klumpenaar