Eerste getrouwde lesbische militair VS omgekomen

Adrianna Vorderbruggen overleed maandag bij een zelfmoordaanslag in Afghanistan.

Demonstranten in de Amerikaanse stad Portland eisen dat militaire openlijk voor hun geaardheid kunnen uitkomen. Het beleid don't ask, don't tell is inmiddels afgeschaft door het Pentagon. Foto Gregory Rec/EPA

Een van de zes Amerikaanse militairen die afgelopen maandag omkwamen bij een zelfmoordaanslag in Afghanistan, blijkt de eerste openlijke lesbische militair te zijn die in het huwelijk trad.

Dat heeft het Pentagon dinsdag bevestigd tegenover persbureau Reuters. De hooggeplaatste luchtmachtofficier Adrianna Vorderbruggen trouwde in 2012 kort nadat bij het Amerikaanse leger een belangrijke beleidsomslag plaatsvond.

Bij de aanslag maandag nabij de Afghaanse plaats Bagram kwamen zes Amerikaanse NAVO-militairen om. De aanslagpleger reed op een motor en blies zichzelf op bij een gezamenlijke patrouille van de NAVO en het Afghaanse leger in de buurt van de luchtmachtbasis. De zelfmoordaanslag is opgeëist door de Talibaan.

Mijlpaal

Het huwelijk van Vorderbruggen wordt door homorechtenactivisten gezien als een mijlpaal in de geschiedenis van het Amerikaanse leger. Jarenlang hanteerde het Pentagon het credo “don’t ask, don’t tell” waardoor het onmogelijk was voor personen om openlijk te uiten dat ze vallen op hetzelfde geslacht. Amerikanen werden aangenomen bij het leger op voorwaarde dat ze hun geaardheid verborgen zouden houden voor mede-militairen.

In 2011 werd dat beleid teruggedraaid en hoefde militairen niet meer te zwijgen. Vrij kort daarna trad Vorderbruggen in het huwelijk met haar partner Heather. Ook kreeg ze een zoon, Jacob.

De Amerikaanse nabestaandenorganisatie Military Partners and Families Coalition betreurt in een bericht op Facebook het overlijden van Vorderbruggen.

“We vinden bescherming in het feit dat Heather en Jacob over dezelfde rechten en bescherming beschikken als alle andere Amerikaanse militaire families die gaan door een ongelooflijk moeilijke periode in hun leven.”

Twitter avatar jaketapper Jake Tapper Air Force Major Adrianna Vorderbruggen (on R, w wife Heather & son), KIA in Afghanistan IED attack yesterday.

RIP https://t.co/GCvBgh0zTn

    • Sjoerd Klumpenaar