Zes maanden voorwaardelijk voor Duitser om nazi-tattoo

De rechter oordeelde dat de verdachte zich met het tonen van de tattoo in een zwembad schuldig maakte aan opruiing.

De beruchte leus "Jedem das seine" bij het Duitse concentratiekamp Buchenwald. Foto Hendrik Schmidt/EPA

Een extreemrechtse Duitse politicus heeft zes maanden voorwaardelijke celstraf gekregen van de Duitse rechter omdat hij een tattoo van een concentratiekamp op zijn rug heeft laten zien. Volgens de rechtbank had NDP-politicus Marcel Zech de tatoeage getoond in een zwembad en zich daarmee schuldig gemaakt aan opruiing en goedkeuring van de Holocaust.

De aanklager had tien maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist, de verdediging vrijspraak. Op de tattoo zijn de contouren van een concentratiekamp te zien en de tekst “Jedem das Seine” (“Ieder het zijne”, of losser vertaald: “Iedereen krijg wat hij verdient”), een cynische en morbide spreuk die op een hek van voormalig concentratiekamp Buchenwald in Duitsland staat. Het is in Duitsland verboden om nazi-symbolen in het openbaar te tonen of te dragen.

Twitter avatar alx_froehlich Alexander Fröhlich Staatsanwalt fordert für #NPD Politiker Marcel #Zech 10 Monate Haft ohne Bewährung für KZ-Tattoo -#Oranienburg https://t.co/juOD9IcdFT

Badmeesters

Een Duitse journalist die toevallig ook in het zwembad aanwezig was zag de tatoeage en maakte er een foto van die hij op social media plaatste. Dat leidde tot veel ophef in Duitsland, mede omdat de lokale badmeesters de man niet linea recta het zwembad uitstuurden.

Zech zit in het bestuur van de regio Barnim namens de Nationaal Democratische Partij (NDP), een rechtsnationalistische partij. Hij heeft meerdere nazi-tattoos op zijn lichaam, zo bleek tijdens de rechtszaak.

    • Sam de Voogt