De Thuiskok: Kerstdiner: hoofdgerecht

illustratie jet peters

Het tiende boek in tien jaar van Karin Luiten, bekend van het koken ‘zonder pakjes & zakjes’, is voor de auteur een feestje waard. En niets is fijner dan alles al van tevoren klaargemaakt te hebben. Dat lijkt de insteek van De vrolijke tafel te zijn. Voor elke feestgelegenheid is er wat wils: van pastaparty tot picknick en van buurtfeestje tot curry night. Ook Kerst, in de vorm van dit hoofdgerecht, mag dan niet ontbreken.

Snijd de uien in plakjes en fruit ze met boter in een pan met dikke bodem op laag vuur tot de sliertjes heel zacht zijn (± 15 minuten). Voeg wijn, balsamico, losgeriste tijm, suiker, zout en peper toe. Laat zonder deksel een half uur sudderen.

Doe de geschilde appel in stukjes met tijmblaadjes, een kneepje citroensap en een lepel water in een pan. Laat 10 minuten sudderen tot appelcompote. Kook de geschilde aardappels in een andere pan in ± 15 minuten gaar in gezouten water. Stamp de aardappels met de appelcompote en boter fijn. Breng op smaak met zout en peper.

Pluk de eend in kleine stukjes, verwijder alle botjes en het vel. Warm de stukjes met wat flinke eetlepels van het vet in een koekenpan op laag vuur op. Gebruik opzetringen (Ø 7 cm) en schep een dun laagje hete bliksem erin, strijk glad, dan een dikke laag confit, dan weer een laagje hete bliksem. Bekroon met wat uiencompote.

Sam de Voogt

    • Sam de Voogt