In beeld

De rauwe realiteit van het leven op straat in Los Angeles

Volgens de laatste schattingen wonen in Los Angeles zo'n 44.000 mensen op straat. In een metropool waar velen zich in dromen van roem en glans verliezen, vormen zij het rauwe gezicht van de realiteit. In geïmproviseerde tenten of, wie geluk heeft, in een auto. Hun situatie is al gerust erbarmelijk te noemen, maar met de komst van El Niño - en de hevige regenvallen waarmee dit verschijnsel eerder gepaard ging - wordt gevreesd voor een heuse crisis. Burgemeester Eric Garcetti kondigde deze zomer aan 100 miljoen dollar vrij te maken om het 'probleem' aan te pakken, maar ging niet zover om de noodtoestand uit te roepen. Nog niet.
Bernard Leatherwood (62) en zijn maat Arthur Johnson (72) staan voor de camper waarin ze samen wonen. Leatherwood kwam zeven jaar geleden op straat te wonen toen hij het niet meer kon opbrengen om zijn huur van 1.100 dollar per maand te betalen.
Reuters / Lucy Nicholson
Dontray Williams is pas 28 jaar, maar woont al zo’n vijf jaar af en aan op straat. Dakloos zijn ontneemt hem de lol in het leven, zo vertelt hij de fotograaf. Hij hoopt snel werk te vinden, zodat hij zijn tent kan inruilen voor een appartement.
Reuters / Lucy Nicholson
Stacey McDonough (51) woont op een provisorische camping voor daklozen, vlakbij de internationale luchthaven, LAX. Ze is pas recent dakloos geraakt.
Reuters / Lucy Nicholson
Ze studeerde aan de universiteit, diende in het leger. Toch kwam ze op straat terecht.
Reuters / Lucy Nicholson
Het aantal provisorische tenten en auto’s dat in LA door daklozen als huis wordt gebruikt, is in twee jaar tijd met 85 procent gestegen naar 9.535, blijkt uit cijfers van de lokale autoriteiten.
Reuters / Lucy Nicholson
Charles Heard (58) woont nu al ruim een jaar in een busje.
Reuters / Lucy Nicholson
Pamela Polk (56) is pas sinds kort dakloos. Een paar maanden geleden kwamen zij en haar hond op straat te staan, nadat ze uit haar huis was gezet. Met geleend geld van een vriend kon ze een busje kopen waarin zij en haar hond nu wonen. “Het is verschrikkelijk om zo te leven. Ik kan koken, maar het is niet alsof je thuis bent. Ik kan niet in bad, ik moet ergens anders heen om mij te kunnen wassen”, vertelde ze de fotograaf.
Reuters / Lucy Nicholson
Ze vluchtte de straat op, weg van een leven vol drugs. Maar hier is het niet veel veiliger, vertelt Kathleen Fox (54). Zo is ze eens met moord bedreigd door bendeleden. Een van hen kwam langs en sloeg haar hondje Pork Chop, waarmee ze sinds veertien maanden in een tent onder een snelweg woont.
Reuters / Lucy Nicholson
Samuel Cole (85) was jarenlang vrachtwagenchauffeur. Na zijn pensioen werd het al lastig om de huur te kunnen blijven betalen. Toen zijn huurbaas twee jaar geleden de huur vervolgens met 100 dollar verhoogde, kwam hij op straat terecht.
Reuters / Lucy Nicholson
Dat hij op straat leeft, weerhoudt Dan (68) er niet van om drie katten te hebben. Ze wonen samen met hem in een busje dat nu al zo’n tien jaar zijn ‘thuis’ vormt.
Reuters / Lucy Nicholson
Alweer tien jaar woont Karen Souza (55) samen met haar hond Handsome op straat. Ze raakte dakloos nadat haar man werd gearresteerd. Haar wereld stortte in, zegt ze. Ze had haar kinderen, tieners, niet meer in de hand.
Reuters / Lucy Nicholson
Hopelijk hoeft Victor Augustine (53) niet heel veel langer in zijn Cadillac te slapen. Sinds kort heeft hij namelijk werk gevonden als parttime beveiliger.
Reuters / Lucy Nicholson